Abiznis

NAJVEĆI IZAZOV ZA DUG: Rizičan kineski kredit za autoput, potreban desetogodišnji hedžing

Najveći izazov u upravljanju dugom u narednom periodu biće kretanje duga po osnovu kredita kineske Exim banke. Vlada Crne Gore i kineska Exim banka potpisali su Ugovor o preferencijalnom zajmu, 30.10.2014. godine, koji je izražen u američkih dolarima, i gdje zbog promjena valuta može doći do povećanja duga, kao i povećanja obaveza po osnovu otplate glavnice i kamate. Zbog toga će Vlada sprovesti mjere zaštite (hedžing) od valutnog rizika koji može trajati najduže 10 godina.
NAJVEĆI IZAZOV ZA DUG: Rizičan kineski kredit za autoput, potreban desetogodišnji hedžing
Portal AnalitikaIzvor

Navedenim ugovorom, kineska EXIM banka stavila je na raspolaganje zajam, u iznosu do 943.991.500 američkih dolara, za potrebe finansiranja Ugovora o projektovanju i izgradnji autoputa Bar-Boljare, dionica: Smokovac-Uvač-Mateševo, zaključen između Ministarstva saobraćaja i pomorstva Crne Gore i „CRBC“, u ukupnom iznosu od 809.577.356 eura.

“Ugovor o preferencijalnom zajmu između Vlade i kineske Exim banke, postao je efektivan 14. aprila 2015. godine. Obzirom da Crna Gora, kao zvanično sredstvo plaćanja, koristi euro, da su njeni prihodi u eurima, a da ukupan neto iznos kredita, na kraju prošle godine, predstavlja 29,11 odsto ukupnog državnog duga; vrlo je bitno sagledati kolika je izloţenost Crne Gore kursnim promjenama i mogućnosti hedžovanja budućih pozicija”, navodi se u Strategiji upravljanja dugom.

Trend i promjena kursa valuta eurodolar (USD/EUR) : U analizi se konstatuje da nepredvidljivost kursa između valuta eura i dolara, gdje samo u prethodnih godinu dana imali promjenu od 21 odsto, dovodi do zaključka da je u pitanju jako osjetljivo tržište, sa visokom mogućnošću nekontrolisanih promjena, ukoliko se ne primjene određene dostupne mjere zaštite.

U ovom momentu polugodišnja plaćanja kamate, u toku grejs perioda, narednih šest godina (do 21. jula 2021. godine), koje iznose 2 odsto na godišnjem nivou, neće predstavljati značajnije fiskalno opterećenje. Međutim, nakon isteka ovog perioda, isplate glavnice kredita, zajedno sa kamatom, predstavljaće veće izdatke, koji mogu biti i značajnije uvećani zbog valutnih promjena.

“U vezi sa tim, Ministarstvo finansija je počelo sa ispitivanjem tržišta i mogućnostima upotrebe finansijskih derivata u cilju zaštite od valutnih fluktuacija. Prema dosadašnjim analizama trţišta, navedeni hedžing, odnosno zaštitu od valutnog rizika, moguće je realizovati na period od najduže 10 godina, jer realizacija ovakvog vida transakcije na duži period predstavlja značajan rizik za finansijske institucije. Shodno tome, do isteka ranije navedenog perioda, razmotrila bi se mogućnost realizacije novog hedžing aranţmana, čime bi obezbijeđena zaštita od valutnog rizika tokom trajanja cjelokupnog perioda otplate kredita. Realizacija navedene strukture podrazumijeva određeni trošak, odnosno „premium“, koji bi bio nadoknađen isključenjem mogućeg navedenog rizika. Ministarstvo finansija će nastaviti da prati dešavanja na međunarodnom trţištu valuta, a istovremeno je u kontaktu sa relevantnim institucijama, kao što su Svjetska banka, Centralna banka Crne Gore i druge finansijske institucije, i uz konsultacije sa njihovim predstavnicima, razmotriće sve mogućnosti vezano za osiguranje od valutnog rizka”, zaključuje se u Strategiji.

P.Z.

Portal Analitika