EU web forum

EU i MMF potpisali Sporazum u vrijednosti osam miliona eura za Program fiskalnih reformi u Jugoistočnoj Evropi

Evropska komisija (EK) i Međunarodni monetarni fond (MMF) potpisali su sporazum o dodjeli granta na iznos od 8 miliona eura (8,7 miliona USD) za program za izgradnju kapaciteta u oblasti fiskalnih reformi u Jugoistočnoj Evropi (JIE).
EU i MMF potpisali Sporazum u vrijednosti osam miliona eura za Program fiskalnih reformi u Jugoistočnoj Evropi
Portal AnalitikaIzvor

Zamjenica izvršnog direktora MMF-a, Karla Graso, dala je sljedeću izjavu: „Izuzetno smo zahvalni na podršci Evropske unije (EU) na ovom programu, od kog će koristi imati Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, Crna Gora i Srbija. Angažovanje MMF-a u ovim zemljama od početka procesa njihove tranzicije obuhvata, između ostalog, znatnu stručnu pomoć u oblasti upravljanja javnim finansijama (UJF) i upravljanja prihodima kako sa nivoa sjedišta MMF-a tako i preko regionalnih i lokalnih savjetnika (kratkoročno i dugoročno). U partnerstvu sa EU, MMF će obezbijediti više resursa kao odgovor na potrebe za izgradnju kapaciteta u regionu, tako pomažući vladama da na bolji način sprovode politike i upravljaju svojim budžetima na efikasniji i djelotvorniji način na dobrobit svojih građana.”

“Jačanje upravljanja javnim finansijama (UJF) je jedan od centralnih prioriteta strategije EU za proširenje. Ovo je od ključnog značaja za postizanje makroekonomske stabilnosti, unapređenje transparentnosti i djelotvornosti upravljanja javnim fondovima i pružanje boljih usluga građanima, što je i preduslov za održivi rast. Imajući u vidu ekspertizu MMF-a i bilans stanja u oblasti ekonomskog upravljanja, veliko mi je zadovoljstvo što ćemo se sa njima udružiti na ovom programu. Ova saradnja će nam omogućiti da postignemo zajedničke ciljeve i da dodatno pomognemo zemljama regiona na putu ka članstvu u EU”, rekao je Johanes Han, evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju.

Portal Analitika