EU web forum

EIB daje 10 miliona eura za opštinske komunalne projekte

Evropska investiciona banka finansiraće ove godine pet opštinaskih komunalnih projekata ukupne vrijednosti 10 miliona eura.
EIB daje 10 miliona eura za opštinske komunalne projekte
Portal AnalitikaIzvor

Ministarstvo finansija je, u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, predvidjelo Zakonom o budžetu za 2015. godinu, aranžman sa EIB-om, u visini od 10 miliona eura. Opštine koju su zainteresovane za realizaciju projekata su Ulcinj, Prijestonica Cetinje, Bijelo Polje, Berane i Andrijevica. Ukupan iznos skredstava namijenjih za predložene projekte iznosi oko 14.6 miliona eura. Opština Cetinje je predložila izgradnju cjevovoda za vodosnadbijevanje i otpadne vode, Ulcinj izgradnju kanalizacione mreže u naseljima Kodra, Totoši, Bijela Gora i Donja Bratica, Za Bijelo Polje je prioritetna izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizaciona mreža, u Beranama izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i cjevovoda za vodosnadbijevanje, dok je Andrijevica kandidovala izgradnju cjevovoda za vodosnadbijevanje, navodi se u vladinoj informaciji dostavljenoj Portalu Analitika.

Vlada Crne Gore je dala saglasnost na pomenute projekte. Istovremeno, Zaključkom je definisano da se sredstva iz aranžmana EIB-a, navedenim opštinama prosljeđuju kao kreditna. Kako bi se obezbijedila sredstva za realizaciju projekata, Ministarstvo finansija je u pregovorima sa EIB-om definisalo kreditni aranžman u iznosu od 10 miliona eura.

Kreditni aranžman predstavlja treću tranšu kredita, čime će ukupno angažovanih sredstava iz finansijskog okvira sa EIB-om iznositi 31.5 miliona eura. Preostala sredstva, u iznosu 25.5 miliona eura, su aktivna, odnosno ugovor, po procedurama EIB-a, može biti zaključen do kraja 2016. godine.

„U tom dijelu, potrebno je razmotriti koji projekti mogu biti finansirani narednim aranžmanom sa EIB-om, i definisati eventualne potrebe za novim kreditom i visinu iznosa prilikom izgrade budžeta za 2016. godinu. U pogledu opština koje mogu biti obuhvaćene projektom, bilo koja crnogroska opština moţe biti uključena u projekat, ukoliko se aktivnosti uklapaju u generalni opis projekta. U pogledu ugovora o kreditu, samom sadržinom ugovora je predviđeno da se period otplate ne moţe biti duži od 25 godina, a da grace period ne može biti kraći od 4 godine. Period otplate kredita počinje teći povlačenjem sredstava kredita, a ne potpisivanje ili efektivnošću ugovora. Što se tiče određivanja kamatne stope, ona može biti fiksna ili varijabilna, što se definiše u zahtjevu za povlačenje sredstava kredita, a njena visina zavisi od trenutnog stanja na međunarodnom tržištu (fiksna kamatna stopa za zadnju povučenu tranšu prethodnog aranţmana iznosila je 2.126%). Sredstva kredita biće povučena u dvije tranše, od po 5 miliona eura. Kreditni aranžman sa EIB-om ne povlači druge obaveze i troškove. Kamate za zakašnjele iznose otplate iznosiće 2 odsto preko primjenjive kamatne stope“, navodi se u vladinoj informaciji. P.Z.

Portal Analitika