Svijet

CIPRAS: Ne pristajemo na smanjenje penzija

Grčka bi mogla postići dogovor sa međunarodnim kreditorima, ako oni odustanu od pojedinih zahtjeva, kao što je smanjenja penzija, kaže grčki premijer Aleksis Cipras.
CIPRAS: Ne pristajemo na smanjenje penzija
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Osvrnuvši se na pomirljiviji ton koji je zvanična Atina usvojila u proteklih nekoliko dana, Cipras je u intervjuu za italijanski list Korijere dela Sera poručio da bi dvije strane mogle postići kompromis o ključnim elemenima potencijalnog sporazuma, kao i o nivou primarnog budžetskog suficita.

Cipras je, međutim, kako prenosi Rojters, pokazao da ne prihvata zahtjev kreditora za smanjenje penzija, ponavljajući svoj stav iz prethodnih nekoliko dana.

"Smatram da smo veoma blizu dogovora o primarnom budžetskom suficitu za narednih nekoliko godina. Potreban je samo pozitivan stav povodom alternativnih predloga koji se tiču smanjenja penzija ili uvođenja recesionističkih mjera", rekao je Cipras za italijanski list.

Njegovi komentari uslijedili su poslije upozorenja međunarodnih kreditora, ali i njemačke kancelarke Angele Merkel i zvaničnika Evropske centralne banke (ECB) da zvaničnoj Atini ubrzano ističe vrijeme.

Cipras bi sjutra trebalo da se sastane sa Merkel i francuskim predsjednikom Fransoa Olandom, u sklopu nastojanja da okonča zastoj u pregovorima koji je izazvao zabrinutost od potencijalnog izlaska Grčke iz eurozone, navodi Rojters.

Izvor i foto: rs.n1info.com

Portal Analitika