Sci/Tech

Google će uskoro biti svuda oko nas

Čini se kako će za pet godina gotovo sve, osim hrane, biti proizvedeno u Guglu (Google).
Google će uskoro biti svuda oko nas
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Ova kompanija je vlasnik digitalnog života svakog od nas, pa nije nemoguće da u budućnosti počne da upravlja i našim stvarnim životom.

Nešto od toga se već događa. Vaš android telefona zna i previše o vama. Guglov sistem prikupljanja informacija je sve veći, sve što pretražujete ili postavljate na društvenim mrežama on skenira i potom na osnovu toga određuje koje će proizvode i usluge da vam ponudi.

Ali, Gugl ne želi samo da se zaustavi na vašem digitalnom životu, već da objedini fizčki i virtuelni svijet svakog od nas. On teži ka tome da naša odjeća, automobili, pa čak i tijela budu sposobni da skupljaju informacije i samim tim bude svuda oko nas. "Kada je sve kompjuter, ništa nije kompjuter".

Ovim stvarima Gugl planira da upravlja ili već to radi: mobilni telefoni, mejl, dokumenta i skladištenje podataka i fotografija, navigacija za automobil, automobili bez vozača, odjeća, internet usluge, kablovske usluge, odjeća, naočare i sočiva, satovi, televizija, kompjuteri, tableti i kućni aparati.

Pored ovih stvari, osim hrane i vode, što je ljudima još uopšte potrebno? Nije nemoguće da u budućnosti vaša Gugl majica bude sposobna da komunicira sa vašim Gugl automobilom koji pokreće aplikacija Gugl maps. Gugl fotos bi mogao da primijeti šta imate na sebi dok slikate selfi ili da imate fleku, pa da vam ponudi prašak za veš ili da kupite novu majicu.

Guglova misija je da napravi proizvode koji se dopunjuju, da bude sveprisutan u našim životima, a to nije tajna.

- Uvijek sam vjerovao u to da bi tehnologija trebalo da obavlja teži posao za nas, tako da bi korisnici mogli da žive srećniji život. To znači da je naš cilj da napravimo proizvode koji rade zajedno. Ljudi ne bi onda morali da pretražuju Gugl u potrazi za nečim. To bi se prosto desilo samo od sebe - rekao je Leri Pejdž, jedan od direktora Gugla.

Početkom godine, Eik Šmit iz Gugla je rekao da će uskoro doći vrijeme kada će internet nestati i postati stalni dio našeg postojanja. Kao i Gugl.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika