EU web forum

Ministarstvo nauke: Info dani povodom IPA konkursa 9. i 24. juna

Povodom Konkursa za dodjelu malih i srednjih grantova za jačanje veza između akademskog sektora i privrede objavljenog u okviru IPA IV Operativnog programa za razvoj ljudskih resursa, 8. maja 2015. godine Ministarstvo nauke, u saradnji sa Ministarstvom finansija i Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori organizovaće dva info dana, u utorak 9. juna 2015 i srijedu 24. juna 2015. godine, sa početkom u 11 sati, sala Rektorata Univerziteta Crne Gore.
Ministarstvo nauke: Info dani povodom IPA konkursa 9. i 24. juna
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Predstojeći Info dani biće prilika da se potencijalni aplikanti bolje upoznaju sa mogućnostima korištenja sredstava predpristupne pomoći EU (IPA), mehanizmima i procedurama za prijavljivanje na Konkurs. Planirano je da se predstavi Vodič za aplikante (Guide for Applicants) koji sadrži sve potrebne smjernice i pojašnjenja kako najbolje podnijeti prijavu/pripremiti projekat i dobiti grant.

Pravo učešća na Konkursu imaju :

- Naučnoistraživačke institucije;

- Mikro, mala i srednja preduzeća;

- Visokoobrazovne institucije;

- Nevladine organizacije;

- Socijalni partneri: Unija poslodavaca, udruženja zaposlenih i sindikati;

- Centri izvrsnosti i Naučno tehnološki parkovi.

Ukupan iznos sredstava za realizaciju ovog Konkursa je 749.442,00 EUR-a. Minimalan iznos granta je 3.000 EUR, a maksimalan 25.000 EUR-a, pri čemu je učešće korisnika granta 10% od iznosa koji mu bude odobren.

Sredstva se mogu dodijeliti za sljedeće aktivnosti:

- Tržišno orjentisana istraživanja i inovacije;

- Unapređenje i/li inoviranje postojećih tehnoloških procesa, proizvoda i/li usluga;

- Dizajn i širenje inovativnih formi u organizaciji rada;

- Povećanje kapaciteta u tehnološkom razvoju i inovacijama;

- Transfer znanja i inovativnih vještina između akademskog sektora i preduzeća.

Ministarstvo nauke u okviru IPA programa odgovorno je za realizaciju Mjere 2.2 “Unapređenje inovativnih kapaciteta visokog obrazovanja, nauke i privrede”, u okviru koje se i realizuje Grant šema "Transfer znanja između sektora visokog obrazovanja, istraživanja i industrije".

Cilj pomenute Grant šeme je čvršće povezivanje akademskog i privrednog sektora, što je i jedan od tri prioritetna cilja Strategije naučno-istraživačke djelatnosti 2012-2016.

Konkurs za dostavljanje prijedloga projekata za grantove otvoren je do 10. avgusta 2015. godine, a sve zainteresovane strane Poziv za dostavljanje prijedloga projekata  mogu pogledati  na sljedećem linku.

Portal Analitika