EU web forum

Projekat ArTVision nastavlja život na festivalu filma u Veneciji

Dvije godine intenzivnog rada na projektu ArTVision, koji su zajednički vodili crnogorsko Ministarsto kulture, te kulturne institucije i administracije italijanskih regija Pulja i Veneto, hrvatske Primorsko-goranske županije i Ministarstvo kulture Albanije, juče je zvanično zaokruženo finalnom konferencijom održanom na Cetinju.
Projekat ArTVision nastavlja život na festivalu filma u Veneciji
Portal AnalitikaIzvor

Dvije godine intenzivnog rada na projektu ArTVision, koji su zajednički vodili crnogorsko Ministarsto kulture, te kulturne institucije i administracije italijanskih regija Pulja i Veneto, hrvatske Primorsko-goranske županije i Ministarstvo kulture Albanije, danas je zvanično zaokruženo finalnom konferencijom održanom na Cetinju.

ArTVision predstavlja izuzetno inovativan projekat koji je okupio najvažnije umjetničke aktere iz zemalja-partnera i završava se ostavljajući prostor za kreiranje perspektiva komunikacije u oblasti vizuelnih i izvođačkih umjetnosti na cijelom Jadranu. Sjajni rezultati koji su postignuti već vode novom planiranju i saradnje ove regije Evrope za period od 2014. do 2020. godine, što je za rezultat, pored ostalog, imalo umrežavanje pet televizijskih ekipa sa Jadrana - iz Pulje, Veneta, Albanije, Crne Gore i Hrvatske i formiranje specijalizovanog kanala koji predstavlja srž ovog projekta - kazala jeSilvija Godeli, iz asesorata za Mediteran, kulturu i turizam italijanske Regije Pulja, osvrćući se na do sada sprovedene različite aktivnosti.

Dragica Milić, generalna direktorka Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo u Ministarstvu kulture, kazala je da su realizacijom projekta ArTVision koji je sufinansiran iz evropskog IPA fonda za prekograničnu saradnju na Jadranu, "stimulisani su procesi regionalne kulturne integracije, kroz razmjenu iskustava i ideja, saradnju institucija, i stručno usavršavanje mladih stvaralaca iz Albanije, Hrvatske, italijanskih regija Veneto i Pulja, i Crne Gore". Ona je dalje podsjetila na brojne kulturne događaje i aktivnosti u kojima su učestvovali i naši stvaraoci - od studenata dakulteta dramskih i likovnih umjetnosti na Cetinju, preko mladih umjetnika do onih koji su već prepoznati ne samo u Crnoj Gori, već i u svjetskim razmjerama.

- Izložba "Koegzistencija - za novi jadranski koine" je od avgusta 2014. do marta ove godine predstavila 25 djela mladih savremenih umjetnika, među kojima su i radovi crnogorskih autora Natalije VujoševićIrene Lagator-PejovićIgora RakčevićaJelene Tomašević i Jovane Vujanović, u izlagačkim prostrima u Tirani, na Cetinju, u Rijeci, Veneciji i Polinjanu. U okviruBarskog ljetopisa, organizovana je izložba "Brevijar sjećanja" u Starom Baru, gdje su predstavljeneTeodora NikčevićMarina Kuveljić i Siniša Radulović. Ministarstvo kulture, kao institucionalni partner, podržalo je učešće studenata fakulteta umjetnosti Ivana MarovićaAnastasije Kostić,Adina Rastodera i Bojana Stijovića u edukativnom programu "Light Residences" - navela je Milić i dodala kako je, uz rezidencijalni boravak studenata na Cetinju tokom marta, kada su bili u prilici da rade sa čuvenim rediteljem Paolom Mađelijem.

2905ipaOna je istakla dobru saradnju sa cetinjskim FDU čija je studentska ArTVision ekipa, predvođenaNatalijom Vujošević i režiserom Dušanom Kasalicom, prošle godine realizovali tridesetak video formi, kratkih filmova - intervjua sa crnogorskim likovnim umjetnicima i reportaža o kulturnim događajima u Crnoj Gori. Milić je posebno najavila da su u završnoj fazi produkcije su tri dokumentarna filma posvećena savremenim crnogorskim stvaraocima i njihovom radnom prostoru. Tako Dušan Vuleković priprema film o Danilu Baletiću, a Željko Sošić o slikarki Jeleni Tomašević.

Danilo Marunović priprema dokumentarac o poznatom crnogorskom  umjetniku koji živi i stvara u Zagrebu, Dimitriju Popoviću - dodala je ona.

O toku projekta, svemu što se zbivalo u četiri zemlje na obalama Adrijatika, takođe su govorili predstavnik ArTVision projekta glavnog partnera - Regije Pulja Pjaćentino Ćikareze, načelnik za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Valerij Jurešić, zatim Dećimo Polonijato izsektora filma i audiovizuelnih djelatnosti Regije Veneto i generalna direktorka Direktorata za evropske integracije albanskog Ministarstva kulture, Blerta Selenika.

- Mogu da najavim da će prva priznanja ArTVision Awards biti dodijeljena već tokom ovogodišnjeg 72. Mostre, respektabilnog međunarodnog filmskog festivala koji će od 2. do 12. septembra tradicionalno biti priređen u Veneciji. Kandidati su dokumentarni filmovi proizvedeni u okviru projekta arTVision, o nagradama će odlučivati stručni žiri. To je važan sporazum koji valorizuje sami projekat, ali iznad svega umjetnike-učesnike u njemu - ističe komunikaciona menadžerka ovog projekta Svetlana Sošić.

Dok je u Crnoj Gori u toku događaj zatvaranja projekta, već se radi na formiranju TV ekipearTVision-a kao autonomnog tijela, kako bi se omogućio nastavak projekta u okviru evropskih programa sufinansiranja iz IPA fondova i njegova realizacija do 2020. godine. U njegovu dalju promociju uključen je i Portal Analitika, pa će naši čitaocu uskoro biti u prilici da jedino na našem portalu u Crnoj Gori pogedaju nainteresantnije video-priloge o stvaraocima i kulturnim događajima iz zemlje, ali i iz Albanije, Hrvatske i Italije.

Učesnici završne konferencije bili su tokom radnog dana u prilici da se bliže upoznaju sa pojedinim cjelimana projekta, tokom njihove realizacije i rezultatima, te modalitetima nastavka projekta.

Kuriozitet skupa bila je svakako prezentacija našeg predstavnika na ovogodišnjem Bijenalu u Veneciji, Aleksandra Đuravčevića i kuratorke i kustoskinje te postavke, mr Anastazije Miranović. Pored detaljnog uvida u ono što se ovih dana nalazi u prizemnom nivou palate Malipjero u Veneciji, oni su prenijeli svoje utiske o cjelokupnoj manifestaciji, sa posebnim osvrtom na savremeno tržište umjetnina.

 

Portal Analitika