Abiznis

FABRIS: Brz porast životnog standarda nije realan

Prijedlog Centralne banke o ograničavanju najviše dozovoljene kamatne stope biće gotov do kraja juna, nakon čega će ga poslati Vladi, kazao je za Atlas televiziju viceguverner te institucije Nikola Fabris.
FABRIS: Brz porast životnog standarda nije realan
Portal AnalitikaIzvor

On dodaje da će crnogorska ekonomija da raste oko tri i po odsto, što je manje od projekcije MMF-a, prema kojoj će rasti 4,7%. Fabris kaže da je MMF kad je radio prognozu, očekivao da će gradnja autoputa krenuti početkom, a ne sredinom godine, što se na kraju desilo. Viceguverner dalje naglašava da rast od 3,5 odsto, može da ima određeni uticaj na rast životnog standarda građana, ali ističe da nije realno da se to brzo desi.

- Prosječna stopa rasta za 2015, 2016. i 2017. godinu bi trebalo da iznosi oko 3,5 odsto. Brži rast u ove tri godine, ukoliko se ostvare projekcije, će imati određeni uticaj na životni standard, ali to nije toliki uticaj da bi životni standard drastično porastao. Očekivanja građana su da imamo brz porast životnog standarda, ali nije realno tako nešto obećavati.

Fabis kaže da nije iznenađen porukama Evropske komisije, koja je impresionirana stabilnošću javnih finansija, što je izazvalo nevjericu u dijelu domaće javnosti, s obzirom na to da je javni dug veći od dvije milijarde eura. On pojašnjava da će ta cifra još rasti jer zbog kredita za gradnju prve dionce autoputa. Viceguverner objašnjava da, kad je po srijedi javni dug, nije ključna visina, već troškovi finansiranja i sposobnost zemlje da ga otplati.

- Njemačka je, na primjer, više zadužena nego Crna Gora. Međutim, javni dug Njemačke je manje opterećenje nego javni dug Crne Gore, zato što Njemačka ima izuzetno niske kamatne stope na finansijskom tržištu, i ona nema gotovo nikakve troškove finansiranja - precizirao je viceguverner i dodao da upravo visoke kamate u Crnoj Gori negativno utiču na ekonomski rast.

On, međutim, dodaje da su neke banke u Crnoj Gori uvažile preporuku CBCG da ih snize.

- Podaci sa kraja marta pokazuju da je kamatna stopa na novoodobrene kredite niža za 1,34 procentna poena u odnosu na mart prošle godine, što je značajan pad kamatnih stopa. Prema posljednim podacima s kraja marta, kamatna stopa na novoodobrene kredite bila je 8,9%, a kamatna stopa na ukupne kredite bila je 9,1%. Dobro je što kamate padaju, ali mislimo da pad treba da bude još veći - ističe on.

Fabris pojašnjava da CBCG nema pravo da ograniči kamatne stope, ali da će, kao institucija, predložiti da se zakonom ograniči najviša dozovoljena ugovorna kamatna stopa. Taj prijedlog biće gotov do kraja juna, nakon čega će ga proslijediti Vladi.

Izvor: TV Atlas

Portal Analitika