Region

Koprivica: Čerčil je vanbračni sin Milana Obrenovića

Vinston Čerčil (1874-1965) državnik i političar Velike Britanije, vanbračni je sin srpskog kralja Milana Obrenovića (1854-1901), tvrdi književnica Dragoslava Koprivica na promociji svog romana "Kralj Milan i lejdi Čerčil".
Koprivica: Čerčil je vanbračni sin Milana Obrenovića
Portal AnalitikaIzvor

Znatiželjna publika u Gornjem Milanovcu sa pažnjom je slušala istoriografske priče o kojima su mnogi podaci pronalaženi u arhivama evropskih zemalja i memoarima Dženi Džerom, poznatoj kao lejdi Čerčil, "o neprevaziđenoj ljubavi s kraljem Milanom Obrenovićem", čije je pisane uspomene kasnije navodno izbrisao njen sin Vinston.

"Našla sam se u miljeu načina života vladara i elite u Evropi 19. vijeka, gdje su vanbračna djeca pravilo a ne izuzetak, i zato je ova priča moguća i dobar uvod u istinu o rođenju Vinstona Čerčila", rekla je Koprivica.

Ona je naglasila da je ovaj roman pisala tri godine, okružena stotinama knjiga, spisa i članaka koji su oslanjani na građu različitog porijekla i različitih jezika.

Jedan detalj na kraju Drugog svjetskog rata, koji je posebno obrađen, baca svijetlo na ponašanje Čerčila na Jalti februara 1945. godine, kada se pravila "ahitektura" poslijeratne Evrope. Koprivica piše da trojica ključnih državnika Čerčil, Ruzvelt i Staljin raspravljaju o sudbini Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Tada je Čerčil, kako se autor poziva na Staljinove zapise, bio najglasniji da se u Jugoslaviji ukine monarhija, da se uspostavi komunistički režim, a kraljevo zlato prebaci na Titovo ime, što je zbunjivalo ovu dvojicu.

Zbog toga je Staljin navodno zapitao Čerčila da li ima neke lične razloge za ukidanje monarhije i rekao mu: "Da ti neki srpski kralj lično na žulj nije stao?"

Knjiga "Kralj Milan i lejdi Čerčil" je promovisana u takovskom kraju koji, kako je književnica rekla, "predstavlja postojbinu Obrenovića" a gdje je nedavno obilježena i 200. godišnjica od početka Drugog srpskog ustanka pod vođstvom knjaza Miloša Obrenovića.

Dragoslava Koprivica, rođena Stefanović u Gornjem Milanovcu 1971. godine, diplomirala je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Objavila je veći broj knjiga i član je Udruženja književnika Srbije.

(Beta)

Portal Analitika