Muzika

Knez večeras pjeva za finale

U drugoj polufinalnoj večeri, u četvrtak 21. maja, za mjesto među 10 finalista boriće se i naš predstavnik Nenad Knežević Knez sa pjesmom "Adio", koji će nastupiti četvrti.
Knez večeras pjeva za finale
Portal AnalitikaIzvor

Za mjesto u finalu Knez će se takmičiti sa predstavnicima još 16 zemalja - Litvanije, Irske, San Marina, Malte, Norveške, Portugala, Češke, Izraela, Letonije, Azerbejdžana, Islanda, Švedske, Švajcarske, Kipra, Slovenije i Poljske.

Direktan nastup u finalu, po pravilima Pjesme Evrovizije, ove godine obezbijeđen je za Italiju, Njemačku, Španiju, Veliku Britaniju, Francusku, domaćina Austriju i prvi put za Australiju, koju je EBU u februaru pozvao da učestvuju.

Australija ima pravo učešća samo ove godine u čast proslave 60. godišnjice takmičenja. Ukoliko pobijedi njen predstavnik, moći će da učestvuje 2016. godine. U tom slučaju organizator bi bio Si-Bi-Si, ali bi takmičenje bilo održano u evropskom gradu po njihovom izboru.

Učešće Australije je povećalo broj učesnika u finalu na 27. To će biti najveći broj učesnika u finalu u istoriji takmičenja i prvi put da učestvuje i zemlja iz Okeanije.

Sistem glasanja

Publika će za glasanje telefonskim pozivom, SMS-om i/ili preko zvanične aplikacije imati 15 minuta. Finaliste će odlučiti i glasovi stručnih žirija, koji su sačinjeni od pet članova koji su istaknuti stručnjaci u muzičkoj industriji zemlje u kojoj glasaju. Svaki od članova stručnog žirija rangiraće numere od prve do posljednje, a isti žiri će glasati i u finalu.

Konačan raspored poena koje zemlja dodjeljuje dobiće se na tradicionalan način - najbolja pjesma dobija 12 poena, druga po redosljedu dva manje, treća osam, i tako od sedam do jednog poena, za pjesmu sa najmanje glasova.

Osim zemalja koje učestvuju u polufinalu, pravo glasa imaće i zemlje koje su direktne učesnice finala, ravnomjerno raspoređene u prvom i drugom polufinalu, što je određeno žrijebom.

Za Kneza u drugom polufinalu moći će da glasaju Velika Britanija, Italija i Njemačka, kao i Australija koja ima pravo glasa u obje polufinalne večeri.

Tekst i foto: rtcg.me

Portal Analitika