Muzika

Sasvim poseban debi: Prije četvrt vijeka Air je objavio neprevaziđeni “Moon Safari”

Ove godine navršilo se četvrt vijeka od objave jednog od najznačajnijih evropskih albuma s kraja devedesetih.

Sasvim poseban debi: Prije četvrt vijeka Air je objavio neprevaziđeni “Moon Safari” Foto: Air
Portal AnalitikaIzvor

Bio je to debitantski album tada prilično anonimnog francuskog dua Air, no vremenom je “Moon Safari” stekao status kultnog izdanja širom planete.

U to doba, Air je bio među mladim snagama francuskog elektro-popa. Zajedno sa sastavima kao što su Daft Punk i Phoenix, u potpunosti su redefinisali zvuk koji je iz Francuske emitovan ka ostatku svijeta. Za razliku od tada izuzetno popularnog njemačkog tehno zvuka, “Moon Safari” predstavljao je vrsno izdanje downtempo stila.

“Bili smo siromašni, znali smo da čitavi naši životi zavise od toga hoće li Air biti uspješan”, kazali su Nikola Godin i Žan Benoa Dunkel, prisjećajući se prvih dana postojanja njihovog benda.

“Moon Safari”, pritom, objavljen je u doba kada je kontinent uveliko bio u britpop euforiji, a na top listama su uveliko napredovali boj bendovi. No, i u takvoj konkurenciji, album je uspio da se nametne, da stekne izuzetnu naklonost kritike, pri čemu je u mnogim recenzijama isticano kako je u pitanju neobičan, jedinstven i sasvim nov zvuk. “Kelly Watch The Stars”, “Talisman”, “All I Need”, “La femme d’argent” i “Sexy Boy” odmah su se izdvojili kao naročiti favoriti publike.

Air je od tada postao krajnje etabliran duet, kako su godine odmicale intrigirali su i oduševljavali publiku novim izdanjima, ali “Moon Safari” do danas je ostao nešto posebno – i kao album i kao muzička avantura.

Francuski sastav ove je godine i obilježio 25. godišnjicu albuma na različite načine, a prošlog mjeseca izašlo je deluks izdanje albuma “Moon Safari”, sa dva CD-a. Na prvom je originalni album, a na drugom su ‘rarities’ – odnosno izvedbe koje do sada uglavnom nijesu javno objavljivane.

U nastavku se možete prisjetiti originalnog albuma, ali i čuti materijal koji je objavljen ove godine, povodom 25. godišnjice.


Portal Analitika