Muzika
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • Muzika /
  • Made in New York Jazz Festival: U CG stižu legendarni muzičari, pred pubilikom i ovog ljeta spoj talenta i umjetničke sinergije

Od 21. do 23. juna ponovo fuzija legendarnih muzičara sa zvijezdama u nastajanju

Made in New York Jazz Festival: U CG stižu legendarni muzičari, pred pubilikom i ovog ljeta spoj talenta i umjetničke sinergije

“Neki naši idoli iz mladosti pojaviće se sa nama na istoj bini i to je zaista jedinstveni ugođaj koji se ne smije propustiti, tu, u našoj kući”, poručio Vladimir Maraš

Made in New York Jazz Festival: U CG stižu legendarni muzičari, pred pubilikom i ovog ljeta spoj talenta i umjetničke sinergije Foto: Made in New York jazz Festival
Portal AnalitikaIzvor

Ovog juna, crnogorska kompanija Rabbit Records u saradnji sa pouzdanim partnerima realizovaće u Crnoj Gori deveto izdanje Made In New York Jazz Festival – powered by Porto Montenegro, donoseći fuziju mladih talenata i legendarnih džez ikona na crnogorske i regionalne prostore. 

Kako navode organizatori, od 21. juna u Porto Montenegro u Tivtu, do velikog finala 23. juna u kompleksu The Capital Plaza u glavnom gradu, festival će oduševiti entuzijaste i ljubitelje vrhunskog džeza iz Crne Gore ali i iz cijelog svijeta.

Postava za 2024. uključuje džez legende kao što su Jeff Tain Watts, Nathan East, Frank Gambale, uz predivnu Kennedy Kennedy, starog znanca Yaacov Mayman-a i američku zvijezdu u usponu Ekep Nkwelle. 

Na festivalu će nastupiti i regionalna džez zvijezda Lana Janjanin iz Hrvatske, dugogodišnji član Big benda HRT-a Branko Sterpin na trubi, kao i internacionalni umjetnici Luis Bonila iz Austrije i Michal Martyniuk sa Novog Zelanda. 

Filip Bulatović i Milan Pavković kao predstavnici Big benda RTS-a, kao i Šule Jovović i Vladimir Maraš iz Crne Gore koji su već nastupali na ovom festivalu u prethodnih osam godina, a to će učiniti i na devetom izdanju. 

Uz to, Lana Janjanin će 22. juna predstaviti svoj vanserijski Quartet u Sejdefa Jazz Clubu u Podgorici, dodajući novi kvalitet regionalnoj, ali i crnogorskoj jazz sceni.

Michael Brovkine, osnivač i izvršni direktor Made In New York Jazz Competition INC iz Njujorka, podijelio je entuzijazam usmjeren ka jedinstvenom spoju talenata festivala.

"Ujedinjavanje legendarnih muzičara sa zvijezdama u nastajanju nije samo naša misija - to je naša strast. Stalno smo inspirisani bogatom tapiserijom talenata koja se okuplja na našem festivalu, iz godine u godinu. Okruženi tako strastvenim istomišljenicima, stvaramo više od muzike, stvaramo magične, nezaboravne trenutke i povezujemo publiku sa nečim zaista jedinstvenim i nezaboravnim”, kazao je on.

Direktor Made In New York Jazz Festivala u Crnoj Gori Vladimir Maraš podsjetio je da svake godine ova manifesticija ima za cilj da podigne visoko postavljene ljestvice prethodnih godina, pa tako, ni ovo izdanje nije izuzetak. 

“Napravili smo postavu koja pokazuje izuzetan talenat i njeguje umjetničku sinergiju. Neki naši idoli iz mladosti pojaviće se sa nama na istoj bini i to je zaista jedinstveni ugođaj koji se ne smije propustiti, tu, u našoj kući. Naši partneri i sponzori igraju važnu ulogu u ovom poduhvatu i neizmjerno smo zahvalni na njihovoj podršci brzorastućoj kulturi džeza u Crnoj Gori”, poručio je on.

Festival počinje spektakularnim otvaranjem na Synchro Stage-u u Porto Montenegru u Tivtu 21. juna, nakon čega slijedi klupska noć sa Lanom Janjanin i njenim kvartetom u Sejdefa Jazz Clubu u Podgorici 22. juna. 

Svečanost se završava velikim finalom u atrijumu The Capital Plaza u Podgorici, 23. juna, obećavajući tako tri dana nezaboravnih džez nastupa. 

Prateći program čine dva “Street Jam session” programa sa gostima iznenađenja - prvi 20. juna u Porto Montenegru, na platou ispred Hipotekarne banke, a drugi dva dana kasnije, 22. juna na glavnom gradskom trgu u Podgorici, na platou ispred Hard Rock Café-a. Dva “after party” programa nakon oba velika koncerta, prvi 21. juna u klubu “Blue Room” u Porto Montenegru i 23. juna u jazz klubu Sejdefa u Podgorici, upotpuniće vrhunskom svirkom nikšićki Kind of Blues. 

After party događaji takođe su nezaobilazni i već prepoznatljivi programski sadržaji festivala. 

Organizatori su pozvali sve zainteresovane muzičare, izvođače, instrumentaliste, vokalne soliste, kao i sve đake srednjih muzičkih škola i Muzičke akademije sa Cetinja, da dođu na dvosatni besplatni Master class koji će držati svi učesnici festivala u nedjelju, 23. juna, u jazz klubu Sejdefa, tačno u podne.

Na platformi www.jazzmne.com/shop ulaznice će biti dostupne po promotivnoj cijeni od 21,00 Eur sve do 22. Maja. Nakon tog datuma, pa sve do početka festivalskih aktivnosti u junu, cijena pojedinačne ulaznice iznosiće 25,00 Eur. 

Za djecu do 12 godina koji dolaze na festivalske programe u pratnji roditelja ili staratelja, ulaz je besplatan. Takođe, ulaz će biti besplatan i za đake srednjih muzičkih škola u Crnoj Gori, uz obaveznu prethodnu prijavu putem e-maila office@actionforart.me

Portal Analitika