EU web forum

Podržana crnogorska inicijativa za veću posvećenost kulturnim projektima na Zapadnom Balkanu

Državni sekretar za evropske integracije i nacionalni koordinator za Ipu ambasador Aleksandar Andrija Pejović, učestvovao je u Draču na zajedničkom sastanku Radne grupe za kulturu i društvo Savjeta za regionalnu saradnju i nacionalnih koordinatora za Ipu.
Podržana crnogorska inicijativa za veću posvećenost kulturnim projektima na Zapadnom Balkanu
Portal AnalitikaIzvor

Na sastanku, koji je organizovala Radna grupa za kulturu i društvo, učestvovali su predstavnici Evropske komisije i država članica Savjeta za regionalnu saradnju.

Cilj sastanaka je bilo sagledavanje mogućnosti finansiranja projekata iz oblasti kulture iz višekorisničke Ipe. Takođe, sastanak je bio prilika da se učesnici upoznaju s vizijom i programskim stremljenjem kulturnog i kreativnog sektora koji Savjet za regionalnu saradnju zagovara kroz Strategiju Jugoistočna Evropa 2020.

Obraćajući se učesnicima skupa ambasador Pejović je istakao potrebu da se skrene dodatna pažnja na značaj i ulogu kulture u ukupnom ekonomskom i socijalnom razvoju regiona i podrži njeno uključivanje u prioritete za buduće finansiranje iz fondova EU.

U tom kontekstu, on je predstavio regionalnu inicijativu Crne Gore za ekonomsku valorizaciju kulturnog nasljeđa Zapadnog Balkana. Istakao je da je namjera Crne Gore da ovom inicijativom podigne svijest i skrene pažnju Evropske komisije na ulogu kulture u razvoju Zapadnog Balkana, osigura podršku za uključivanje kulturno orijentisanih regionalnih programa u šire evropske podsticaje i pronađe adekvatno finansiranje za te programe.

Cilj projekta "Kultura za integracije i razvoj" je uspostavljanje regionalnog mehanizma za dodjelu grantova i tehničke pomoći za ekonomsku valorizaciju i međunarodnu promociju kultunog nasljeđa zemalja Zapadnog Balkana.

"Dok kulturno nasljeđe zemalja EU generiše godišnje prihode od preko 330 milijardi eura i obezbjeđuje oko 9 miliona radnih mjesta, u regionu Zapadnog Balkana ovaj važan ekonomski resurs je u velikoj mjeri neiskorišten," objasnio je ambasador Pejović.

S druge strane, naveo je, međunarodnom promocijom svog bogatog kulturnog nasljeđa, zemlje Zapadnog Balkana mogu afirmisati zajednički evropski identitet i zajedničke vrijednosti u zemljama članicama EU i olakšati time ostvarenje svojih integracionih ciljeva.

Važan aspekt ove inicijative je i princip saradnje javnog, civilnog i privatnog sektora u rehabilitaciji, ekonomskoj valorizaciji i međunarodnoj promociji kulturnog nasljeđa.

Učesnici skupa su istakli potrebu intenzivnije koordinacije i saradnje između država regiona u pravcu definisanja zajedničkih inicijativa u oblasti kulture. U tom dijelu je podržana crnogorska inicijativa za finansiranje kulturnih projekata Zapadnog Balkana i  razmotrene mogućnosti za njenu realizaciju.

 

Portal Analitika