EU web forum

IPA: U toku 54 projekta prekogranične saradnje, vrijednost 14,3 miliona eura

Za projekte prekogranične saradnje evropski fondovi najlakše i najradije odobravaju novac, naročito ako učestvuju državni organi i mreža nevladinih organizacija sa obje strane granica. Prema Izvještaju, najznačajniji projekti se odnose na rekonstrukciju graničnih prelaza, kao i obuke za upravljanje finansijama.
 IPA: U toku 54 projekta prekogranične saradnje, vrijednost 14,3 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

U Crnoj Gori se trenutno sprovode 54 projekta prekogranične saradnje, od kojih su 15 bilateralnih (Albanija - Crna Gora; Bosna i Hercegovina - Crna Gora; Hrvatska - Crna Gora i Srbija - Crna Gora), 7 transnacionalnih (Mediteranski program) i 32 projekta u okviru IPA Jadranskog prekograničnog programa. Ukupna vrijednost projekata je 14,3 miliona eura, pokazuje peti kvartalni Izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju, za period januar - mart 2015. godine. Prema Izvještaju, najznačajniji projekti se odnose na rekonstrukciju graničnih prelaza, kao i obuke za upravljanje finansijama.  

Bilateralni program: U okviru prekograničnog programa Albanija – Crna Gora, u periodu 18-19. III 2015. u Budvi je održan seminar o komunikacijama za crnogorske korisnike koji sprovode projekte u okviru III poziva. U izvještajnom periodu je pružana podrška korisnicima u sprovođenju sedam projekata iz III poziva. Tokom izvještajnog perioda, pored projekata iz III poziva, realizovan je i strateški projekat rekonstrukcije graničnih prelaza Božaj – Hani i Hotit i Grabom – Zatrijebačka Cijevna.

Za prekogranični program Bosna i Hercegovina – Crna Gora u izvještajnom periodu je ugovoren četvrti projekat koji je odobren za finansiranje u okviru III poziva za projekte. Projekat će sprovoditi nevladine organizacije, PROI u Sarajevu i Preporod u Nikšiću. Izvještajni period su obilježile i redovne nadgledne posjete projektima koji se finansiraju u Crnoj Gori u okviru II poziva za projekte, kao i projektima koji su do sada ugovoreni u okviru III poziva za projekte.

U okviru prekograničnog programa Hrvatska – Crna Gora, u izvještajnom periodu je završen drugi i posljednji korak evaluacije projektnih predloga dostavljenih u okviru III poziva za projekte. Nakon ocjene sažetaka projekata, eksterni ocjenjivači i Zajednički odbor za odabir projekata su izvršili ocjenjivanje kompletnih projektnih predloga. Pripremljen je Finalni izvještaj o evaluaciji projekata, uključujući i listu projekata koji će biti preporučeni za finansiranje i listu projekata koji će biti na rezervnoj listi, piše u Izvještaju. U narednom izvještajnom periodu se očekuje odobravanje izvještaja od strane Ugovornih tijela i potpisivanje ugovora za izabrane projekte. U periodu koji izvještaj pokriva su završena tri projekta, dok će u narednom izvještajnom periodu biti završena i preostala dva projekta iz II poziva za projekte. U okviru prekograničnog programa Crna Gora - Kosovo, 2-3. III 2015. održan je sastanak Zajedničkog odbora za odabir projekata na kojem su predstavljene ocjene sažetaka projekata od strane angažovanih eksternih procjenjivača. U Peći, 17. III 2015. održan je sastanak Operativne strukture (OS) Crne Gore i službenika Zajedničkog tehničkog sekretarijata (ZTS) na kojem su dogovorene buduće aktivnosti u okviru Programa.

U okviru prekograničnog programa Srbija – Crna Gora, u izvještajnom periodu se radilo na pripremi Aplikacionog paketa povodom objavljivanja III poziva za projekte. U periodu 31. III – 1. IV 2015, u Novoj Varoši je organizovana Info radionica u vezi pripreme predloga projekata s ciljem predstavljanja Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora, procedure javnih nabavki, upravljanja finansijama, iskazivanja prihvatljivih troškova u standardnom budžetskom obrascu, kao i načinu izvještavanja i praćenja projekta. Izvještajni period su obilježile i nadgledne posjete projektima koji se finansiraju u Crnoj Gori u okviru II poziva za projekte ovog programa, zaključuje se u Izvještaju.

P.Z.

ipaok

 

Portal Analitika