Kultura

ANDRIJAŠEVIĆ: Oduševila me čistota lica

Kada sam crtao, nacrtao sam oblik glave i oduševila me ta čistota lica - kako izgleda čista površina glave kada nema ni očiju, ni usta, ni nosa. Ostavio sa takva lica i na njih stavio ogledala. A ogledala su nešto lijepo, kazao je vajar Krsto Andrijašević.
ANDRIJAŠEVIĆ: Oduševila me čistota lica
Portal AnalitikaIzvor

Želeći da na poseban način obilježe sjutrašnje zatvaranje izuzetno posjećene retrospektivne izložbe "Lice Ogledalo" poznatog nikšićkog umjetnika, Centar savremene umjetnosti Crne Gore predstavio je danas katalog ove postavke.

- Izuzetna je prilika da još nešto kažem o opusu jednog od najzaniljivijih crnogorskih savremenih umjetnika, u čijem se opusu, fenomenološki, spaja mitsko i mitološko, naročito u skulpturama - istakla je istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević i dodala da je Andrijašević "umjetnik koji stvara mitoloških predstave".

Ona je podsjetila kako umjetnik za skulpturu - kao osnovni vid izražavanja - koristi drvo koje kombinuje s raznim elementima, bojama ili predmetima i, na kraju, ogledalom. Na retrospektivnoj postavci u Dvorcu Petrovića na Kruševcu, Andrijašević koristi ogledalo u dva rada - "Majka" i "Princeza". Kako bi približila javnosti ova specifična djela, Nikčević je koristila riječi Jurgisa Baltrušaitisa koji kaže da je ogledalo "simbol postojane vizije stvari" kao "čudo trenutne i potpune reprodukcije".

- Ogledalo je instrument samosaznanja koji čovjeku jedini otkriva neposredno njegovu sopstvenu sliku, njegovog dvojnika, fantoma, njegov simulakrum, njegova fizička savršenstva i nedostatke. Predočava mu i, u apsolutnoj tačnosti, sliku univerzuma koji ga okržuje - citirala je ona.

Govoreći o Andrijaševiću kao jednom od prvih crnogorskih umjetnika koji je koristio ogledalo, Nikčević je to povezala sa simbolikom naziva retrospektive - "Lice Ogledalo".

- Svi imamo lica, ali ga možemo vidjeti samo u ogledalu koje šalje iskrivljenu sliku o nama, krije naša nesavršenstva i naše unutrašnje osobine. A u centru Krstovog stvaralaštva je čovjek koji ima svoja nadanja, radosti, tuge - zaključila je Nikčević.

Istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić, kustoskinja i autorka postavke izložbe "Lice Ogledalo", istakla je da se u katalog nalaze odabrani djelovi tekstova koje su napisali Dragan Radovanović, Dado Đurić, Milorad Simunović, kao i njen tekst "koji Krsto još nije pročitao".

- Tokom izložbe, napravljene su dvije dječije kreativne radionice - slikarska i vajarska. Djeca su radila posmatrajući Krstove radove. I, kada je riječ o skulpturama, na njih su najsnažniji utisak ostavile "Ova duša je živa", "Tužbalica" i "Žena sa pravom kosom", pa su radili inspirisani tim skulpturama - istakla je ona.

Karadžić se takođe osvrnula na ostala djela predstavljena u Podgorici.

- Kada je riječ o slikama i crtežima, tu su ciklusi inspirisani bitkama - konkretno Kosovskim bojem - i slikama iz snova, uglavnom košmarima. U njima se vidi da je ključ ovog umjetnika - lična mitologija. Boju koristi kao akcenat, i to najčešće crvenu i žutu, ističući lica da bi se njima naglasio život - dodala je autorka postavke.

Andrijašević, zahvalan na postavci kojom je već duže želio da se predstavi široj javnosti, kazao je i da su čistota lica i "lica ogledala" najčešći motivi njegovih novijih djela.

On je podsjetio da će 7. aprila u Dvorcu kralja Nikole u Nikšiću biti otvorena još jedna njegova izložba, koja će biti posvećena crtežima i grafikama, a gdje će, kako je Andrijašević istakao, najviše biti "lica ogledala".

K.J.

Portal Analitika