Sci/Tech

Naučnici uspjeli da transformišu ćelije raka u bezopasne čestice

I dok neuspjeli labaratorijski eksperimeti uglavnom frustriraju naučnike neka od najvećih otkrića u medicini, kao što je penicillin, dogodila su se baš na ovaj način - slučajno. Tako i u ovom slučaju, naučnici sa Stanforda su nedavno došli do otkrića za koje vjeruju da bi moglo da bude efikasan lijek za leukemiju.
Naučnici uspjeli da transformišu ćelije raka u bezopasne čestice
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Do otkrića je došlo dok su naučnici proučavali akutnu limfocitnu leukemiju koja nastaje kada se ćelije "zaglave" u ranom stadijumu razvoja. Nezrele ćelije tada nisu u stanju da se diferenciraju u normalnu ćeliju jer su u toku razvoja izgubile mobilne molekule koji su odgovorni za njen razvoj.

S obzirom da je ovo najopasniiji tip leukemije naučnici su željeli da saznaju više o ovoj opakoj bolesti.

Kako bi bili u mogućnosti da je detaljnije ispitaju, naučnici su morali da pronađu način kako da oboljele ćelije održe u životu izvan tijela pacijenta.

- Stavljali smo ih u razne supstance kako bi pronašli način da ih održimo u životu – rekao je Ravi Majeti, glavni naučnik na ovom projektu.

Do nevjerovatnog otkrića je došlo kada su naučnici oboljele ćelije stavili u rastvor koji je sadržao određeni tip zdravih ćelija. Ćelije leukemije su u ovom rastvoru brzo počele da mijenjaju oblik i da usvajaju karakterističnu morfologiju bijelih krvnih zrnaca.

Stanfordov tim naučnika je ubzo otkrio da ćelije iz rastvora imaju slične gene sa ćelijama leukemije koje su ih podstakle da se u potpunosti razviju, stvarajući od njih sasvim normalnu i bezopasnu ćeliju.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika