Kultura

UDG: Djela koja govore o kreativnosti mladih talenata (FOTO, VIDEO)

Sve što smo uradili dobra je osnova i možemo da krenemo u izgradnju još boljih radova, da pojačamo kreativnu snagu. Naša djela treba da govore za nas, kazao je doc. mr Laze Tripkov, predavač na Fakultetu za dizajn i multimediju nakon danas otvorene izložbe radova studenata Fakulteta za dizajn i multimediju Univerziteta Donja Gorica.
UDG: Djela koja govore o kreativnosti mladih talenata (FOTO, VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

On je precizirao da su, pored radova studenata grafičkog i modnog dizajna nastalih tokom tri semestra postojanja fakulteta, na izložbi predstavljeni i crteži koji su ostali studenti napravili tokom zimskog semestra u okviru predmeta Tehnike crtanja i slikanja.

- Moram da konstatujem da sam jako zadovoljan onim što smo uspjeli zajedno da postignemo. Naravno, ovo će biti samo osnova koju ćemo dalje razraditi u budućnosti - dodao je Tripkov.

Docent mr Aleksandar Nošpal, takođe predavač na Fakultetu za dizajn i multimediju, s uzbuđenjem je govorio o prvoj izložbi na kojoj vidi rezultate svog dvogodišnjeg rada.

- Ovdje smo naišli na kolege Crnogorce koji su jedna izvanredna kreativna energija. Našli smo i puno mladih crnogorskih dizajnera koji nam pomažu - rekao je on o ovoj studentskoj semestralnoj izložbi.

- Svake godine će se raditi dvije izložbe - jedna semestralna i jedna završna - da bi se ljudi sa strane upoznali sa svim radovima studenata i, sa druge strane, da se studenti upoznaju sa javnim stavom i kritikom, jer je i to dio ovog posla. Mi smo zaista veoma zadovoljni rezultatima. Izašli smo sa jednim odličnim proizvodom. Jako sam zadovoljan, ali moram reći i da možemo još više i još bolje - dodao je Nošpal.

Iz Univerziteta Donja Gorica navode kako je ta obrazovna institucija prepoznata kao preduzetnički univerzitet koji je pokazao potencijal za inovacije.

- U kontekstu rečenog, na univerzitetu su u procesu osnivanja dvije laboratorije. Prva je IdeaLab, odnosno Laboratorija ideja, a druga je Laboratorija za dizajn proizvoda. Obije laboratorije u fokus stavljaju upravo inovativnost i kreativnost mladih ljudi. U samim laboratorijama se može osjetiti ambijent stvaralaštva novih ideja i stvari, a sve uz pomoć mentora i profesora, koji studentima pomažu u razvijanju ideja, pronalaženju skrivenih talenata i životnih orijentacija i budućih opredjeljenja. Pomenute laboratorije su osnovane uz posredovanje međunarodnih partnera i fondova. Izložba radova studenata Fakulteta za dizajn i multimediju predstavlja dio procesa razvoja inovativnosti i kreativnosti na univerzitetu, ali i dobar pravac na putu razvoja njihovih profesija i uspješnih karijera - ističu iz UDG.

Aleksa Dopuđa, student prve godine smjera Modni dizajn, opisao je ukratko dosadašnji rad na Fakultetu.

- Na prvoj godini studija baziramo se na razvoju ideje i pripremu za kolekcije. Takođe, radimo uvod u realizaciju samih proizvoda modnog dizajna.

- Na drugoj godini radimo na stvaranju brenda preko dizajniranja logotipa, topografije, brandbook-a, reklamnog spota kroz animaciju koja se radi pojedinačno specifičnog softvera - dodaje Marija Stankulova, koleginica Dopuđe sa druge godine.

Valentina Krstović sada pohađa drugu godinu na smjeru Grafički dizajn.

- Što se tiče druge godine, radimo na realizaciji početne ideje i kompletnom dizajnu proizvoda: od skica, preko modeliranja do finalnog proizvoda - precizira ona, a brucoškinja Milica Šaranović sa smjera Modni dizajn navodi kako su njeni počeci studija vezani za savladavanje osnovnih dizajnerskih procesa i u rješavanju postojećih zadataka.

- Ovom izložbom UDG želi da podstakne svoje studente na kreativno razmišljajnje i stvaranje inovativnih rješenja koja će biti jednako aktuelna kako na lokalnom, crnogorskom, tako i na svjetskom tržištu. Fakultet prati savremene tehnološke trendove i u okviru istih nudi svojstveni prepoznatljiv dizajnerski izraz i pristup radu. Na izložbi se može vidjeti cijeli jedan spektar misli, stavova, mašte i vizualizacije iste. Ovo su tek prvi koraci u utemeljivanju naše misli i prepoznatljivog razmišljanja u dizajnu - potcrtavaju sa Univerziteta Donja Gorica.

1303udg1

 

Portal Analitika