Kultura

MIRANOVIĆ: Crnogorski paviljon na Venecijanskom bijenalu otvoriće 7. maja ministar kulture

Zvanično otvaranje crnogorskog paviljona i izložbe-projekta "Sjećaš li se"Aleksandra Đuravčevića - našeg predstavnika na 56. Venecijanskom bijenalu - biće upriličeno 7. maja u 18.30 časova. Čast da otvori izložbu u crnogorskom paviljonu uvijek je pripadala aktuelnom ministru kulture, pa se nadam da će to biti i ovom prilikom, najavila je ekskluzivno za Portal Analitika mr Anastazija Miranović.
MIRANOVIĆ: Crnogorski paviljon na Venecijanskom bijenalu otvoriće 7. maja ministar kulture
Portal AnalitikaIzvor

Komesarka i kustoskinja nacionalne postavke, boravila je protekle sedmice u Veneciji sa koselektorkom Danicom Bogojević, tokom zvaničnog predstavljanja koncepta ovogodišnjeg izdanja najveće umjetničke smotre, čija je tema "Sve budućnosti svijeta". Ranije je ozvaničeno da će Crnu Goru predstavljati Aleksandar Đuravčević, umjetnik sa stalnom adresom u Njujorku, koji je dobro poznat i italijanskoj publici.

- Projekat "Sjećaš li se" ("Ti ricordi") Aleksandra Đuravčevića čine četiri rada - "Red", "Identity", "Come mi manchi" i "Waiting" - materijalizovani miksom tehnika u instalaciji, video-produkciji i crtežu. Svaki od ovih radova sastoji se iz više segmenta, koji ponaosob kontekstuiraju temu projekta, integrišući se u semantičko-egzekutivnu cjelinu - navela je ona.

Palata Malipijero, koja nije namjenski izložbeni, već prostor koji se u tu svrhu adaptira, i ovog puta biće mjesto crnogorske promocije.

- Obilaskom našeg izložbenog prostora, uvidjeli smo njegovu određenu limitiranost. Međutim, kao takav on predstavlja izazov za domišljata rješenja, koja ovoga puta sigurno neće izostati - istakla je sagovornica Portala Analitika i dodala da će "za našu ekspoziciju iskorisititi maksimume tog prostora".

Crnogorski paviljon biće u prizemlju Palate Malipijero, a kako nam je kazala kustoskinja postave, ove godine su nam "komšije" na spratu Kipar i Estonija.

- Djelimo zajedničko dvorište palate, koje se obično koristi za održavanje koktela nakon otvaranja. Ali, nije nemoguće da će se i neki od radova naći upravo u ovom prostoru.

Iza tima koji ove godine organizuje predstavljanje naše zemlje na Venecijanskom bijenalu već je nekoliko veoma bitnih susreta.1303anastazija2

- Serija međunarodnih konferencija za medije povodom ovogodišnjeg Bijenala likovne umjetnosti, otpočela je 5. marta upravo u Veneciji. Na njoj su govorili predsjednik Bijenala, Paolo Barata i umjetnički direktor Okvui Envezor. Pomenutoj konferenciji prisustvovala je i crnogorska delegacija, a prethodio joj je sastanak predstavnika zemalja učesnica sa umjetničkim direktorom i predsjednikom Bijenala. Predstavnici su imali priliku da iznesu svoju koncepciju predstavljanja na ovoj značajnoj smotri svjetske likovne umjetnosti, što smo, naravno, i mi učinili. Pres konferencije koje su uslijedile bile su organizovane 6. marta u Minhenu, 9. marta u Parizu i dan kasnije u Londonu. S obzirom na to da se naš umjetnik nalazi u Njujorku, on je 12. marta prisustvovao, predstavio svoj rad i naš paviljon na konferenciji koja je tamo priređena - precizirala je ona i dodala da je posljednja konferencija planirana za 16. mart u Šangaju.

Miranović podsjeća da će na Venecijanskom bijenalu, koje ove godine obilježava jubilej 120 godina postojanja - pošto je prva izložba održana daleke 1895 - učestvuje 89 zemalja, od kojih će se 29 predstaviti u istorijskim paviljonima u Đardinima, 29 u Arsenalu, a ostale u drugim prostorima u Veneciji. Ovogodišnje Bijenale takođe ima 44 prateća programa, a javnost će moći da pogleda izložena djela od 9. maja do 22. novembra ove godine.

K.J.

Portal Analitika