Društvo

Slučaj Crvena plaža: Karanikića Srzentić poslao na prinudni odmor

Đura Karanikića, sekretara opštinskog Sekretarijata za uređenje prostora, komunalno-stambene poslove i zaštitu životne sredine juče je predsjednik Opštine Bar Zoran Srzentić poslao na prinudni godišnji odmor. To je trenutni epilog slučaja gradnje “na pjeni od mora” koju su krajem februara i ovoga mjeseca na Crvenoj plaži preduzeli dvojica barskih investitora, Savo Bošković i Ranko Babović. Obojica su Barani.
Slučaj Crvena plaža: Karanikića Srzentić  poslao na prinudni odmor
gordana borović
gordana borovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Juče je prvi čovjek Bara kazao da će konsekvence zbog devastacije Crvene plaže snositi nadležni u Sekretarijatu za uređenje prostora, jer nisu reagovali na njegovu preporuku da se, nakon prekoračenja dozvoljene gradnje, preispita, promijeni ili ukine rješenje o građevinskoj dozvoli, za što, kako je kazao, postoji pravni osnov.

Karanikić u današnjem saopštenju za medije navodi da za jučerašnji pres  nije bio pozvan i negira svoju i odgovornost Sekretarijata u ovom slučaju.

“Mogućnost i odgovornost ovog Sekretarijata da se bori protiv bespravne gradnje ogleda se samo u primjeni zakona i drugih propisa kojima se uređuje oblast izgradnje objekata, a to je upravo ono što smo i radili, prvenstveno kroz pripremne poslove na donošenju planskih dokumenata i njihovom sprovođenju. Naime, ovaj Sekretarijat je izdao Rješenje kojim se Bošković Savu izdaje odobrenje sa ciljem sanacije terena, odnosno obezbjeđenja i zaštite prostora potpornim zidovima i vegetacijom. Pravni osnov za donošenje ovog Rješenja dat je Odlukom Skupštine opštine Bar i državnim planskim dokumentom koji je donijela Vlada Crne Gore”, navodi Karanikić.

crvena1

On negira da nije postupio po Srzentićevoj preporuci da preispita donijeto Rješenje.

“Sa saradnicima sam detaljno razmotrio preporuku predsjednika Opštine Bar datu usmeno 24. februara, nakon toga mu proslijedio iscrpan dopis, u čijem zaključku jasno piše da ne postoji zakonski osnov za ukidanje / poništavanje Rješenja, i upoznao ga sa mjerama koje u daljem postupku treba preduzeti. Na pomenuti dopis nikad nisam dobio odgovor, a donošenje Rješenja koja nisu zakonita nije praksa ovog Sekretarijata, pa makar to tražio i predsjednik Opštine”, naglašava Karanikić.

On dalje kaže da je umjesto odgovora, dobio usmenu preporuku da podnese ostavku, što je kategorički odbio, “ali ne zbog želje da dalje sarađujem sa predsjednikom Opštine Bar”.

On dalje navodi da su besmislene insinuacije da je on ili neko u službi mogao da “procijeni cilj investitora”.

“Baš zbog toga što niko nije iznad zakona, službenicima i namještenicima nije u opisu posla da cijene namjere stranke, već da sprovode zakon. Borba protiv bespravne gradnje ne može se voditi mimo zakona, a ukoliko eventualno postoje određeni problemi u njegovom sprovođenju treba preispitati zakonska rješenja ili jednostavno povećati brojnost i stručnost nadležnih inspekcija.”

Srzentić je juče Karanikića poslao na godišnji odmor poručujući  da će nelegalna gradnja biti strogo sankcionisana i da će se Zakon primjenjivati jednako prema svima.

“Tako je postupano i prema dvojici investitora koji su prekoračili ovlašćenja u zaleđu Crvene plaže, a tako će biti i ubuduće”, kazao je Srzentić, koji je naglasio da prostor moramo čuvati od devastacije i zbog budućih generacija.

On tvrdi da je barska Komunalna policija, za razliku od Sekretarijata za prostorno planiranje, reagovala pravovremeno, jer je nakon ustanovljenja prekoračenja u gradnji kod jednog, i izgradnje bez dozvole u slučaju drugog investitora, na Crvenoj plaži, donijela odluku o zabrani radova.

Protiv dvojice investitora podnijeta je i krivična prijava.

 

Portal Analitika