Kultura

"Mačor u čizmama" Gradskog pozorišta premijerno 15. aprila

Predstava "Mačor u čizmama" koju po nagrađivanom tekstu Igora Bojovića režira Gorčin Stojanović na Dramskoj sceni za djecu Gradskog pozorišta, biće premijerno izvedena 15. aprila u podgoričkom KIC-u.
"Mačor u čizmama" Gradskog pozorišta premijerno 15. aprila
Portal AnalitikaIzvor

Kako je najavila direktorica tog teatra Ivana Mrvaljević, biće to treća premijera sezona, a prva u ovoj godini, kojom se nastavlja dugogodišnja uspješna saradnja sa jednim od najznačajanijih scenarista za djecu koji djeluje u regionu, pa i šire.

- Dramski tekst za djecu "Mačor u čizmama", koji u podnaslovu ima naziv "herojska komedija", je jedan od najboljih Bojovićevih tekstova, za koji je 1995. godine nagrađen Sterijinom nagradom - rekla je ona i podsjetila da je riječ o djelu nastalom po motivima istoimene bajke Šarla Peroa.

Čuveni dramaturg - rođeni Nikšićanin - s posebnim zadovoljstvom je istakao da su njegovi najbolji komadi, poput "Izvanjca", "Ženidbe kralja Vukašina" i sada "Mačora u čizmama", postavljeni upravo na scenama u Crnoj Gori.

- "Mačor u čizmama" je, u stvari, moja diplomska predstava i u njoj se nalaze najčistiji stihovi koje sam napisao. Veliko zadovoljstvo pričinjava mi to što će ga režirati Gorčin Stojanović.

Prva pozorišna režija u Crnoj Gori za Stojanovića dolazi dvije decenije nakon "nesuđene" drame "Izvanjac".

- Prvi put je u Crnoj Gori trebalo da režiram prije tačno dvadest godina. Tada je u KIC-u svoje predstave pripremalo Crnogorsko narodno pozorište - kao što je to sada slučaj sa Gradskim pozorištem. Trebalo je da režiram praizvedbu "Izvanjca" kojeg je takođe pisao Igor, ali sam dobio ponudu za film "Ubistvo s predumišljajem" po scenariju Slobodana Selenića i to, jednostavno, nisam mogao da odbijem - objasnio je.

Stojanović još od studentskih dana izuzetno cijeni tekstove Bojovića, za koga smatra da je započeo novu eru dramskih tekstova za djecu.

- Igor Bojović je promijenio mnogo toga u pisanju za djecu, jer ne podilazi predsrasudama da će djeca možda nešto razumjeti u predstavi koju gledaju. On ne podsjenjuje dječiju percepciju... Ono što je Ljubivoje Ršumović u poeziji, to je Igor Bojović u dramskom tekstu za djecu.

Poznati reditelj dalje kaže kako je oduvijek želio da radi predstavu sa crnogorskim glumcima, pa mu će to konačno i biti u prilici, a u prvom redu to su Dubravka Drakić i Branimir Popović, koji je igrao u njegovom "Stršljenu". Upravo će Drakić tumačiti naslovnu ulogu "Mačora u čizmama".

- Komad je asocijativan i naslonjen na mnoga djela, poput Rostanovog "Sirana de Beržeraka". Valja se izboriti sa tim tekstom u kome se iz stihova prelazi u običan tekst, ali se nadam da ćemo to dobro uraditi - zaključio je Stojanović.

K.J.

Portal Analitika