Politika

SAD: Članstvo Crne Gore u NATO značajno za stabilnost regiona i bezbjednost Mediterana

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić imao je odvojene razgovore sa članom Komiteta za vanjske poslove senatorom Kristoferom Marfijem, predsjedavajućim Komiteta za oružane snage senatorom Džonom Mekkejnom i predsjedavajućim Potkomiteta za Evropu senatorom Ronom Džonsonom.
SAD: Članstvo Crne Gore u NATO značajno za stabilnost regiona i bezbjednost Mediterana
Portal AnalitikaIzvor
Potpredsjednik Lukšić je zahvalio na sveukupnoj američkoj pomoći i posebno podršci koju američki Kongres pruža Crnoj Gori u realizaciji strateškog cilja-članstva u NATO. Naglasio je da su procesi evropske i evroatlantske integracije Zapadnog Balkana preduslov razvoja i napretka svih država pojedinačno. „Crna Gora nesmanjenim intenzitetom i posvećenošću sprovodi reforme u ključnim oblastima, kako bi osigurala dobijanje poziva za članstvo do kraja ove godine“, istakao je Lukšić.
Sagovornici su istakli da je Crna Gora ostvarila izuzetan napredak na putu ka punopravnom članstvu u NATO, te da je to potvrđeno, između ostalog, i odlukom o otpočinjanju intenziviranog i fokusiranog dijaloga sa Crnom Gorom u Velsu. Oni su naglasili su da je što skorije članstvo Crne Gore u NATO značajno ne samo za Crnu Goru, već i za stabilnost regiona u cjelini, ali i bezbjednost Mediterana, i poručili da će Crna Gora i dalje imati snažnu podršku Kongresa u završnici ovog procesa. 
Tokom razgovora razmijenjena su mišljenja i o aktuelnim kretanjima u regionu.
Na poziv izvršnog potpredsjednika Atlantskog savjeta Dejmona Vilsona, potpredsjednik Lukšić je tokom boravka u Vašingtonu, govorio na strateškoj sesiji na temu “Budućnost politike otvorenih vrata NATO.” 
Portal Analitika