Abiznis

Ericsson ukida 2,2 hiljade radnih mjesta

Švedski Ericsson namjerava da, u sklopu najnovijeg programa smanjenja troškova, ukine 2,2 hiljade radnih mjesta u Švedskoj, najvećim dijelom u segmentu istraživanja i razvoja, saopšteno je iz tog diva u proizvodnji telekomunikacione opreme.
Ericsson ukida 2,2 hiljade radnih mjesta
Portal AnalitikaIzvor

Ericsson je u novembru prošle godine objavio da planira da smanji godišnje troškove oko devet milijardi švedskih kruna (SEK), ili 1,05 milijardi USD, s tim da se puni efekt tih mjera očekuje 2017. godine. Program predviđa troškove restrukturiranja od oko tri do četiri milijarde SEK u periodu do 2017. godine, prenosi SEEbiz.

Finansijski direktor, Jan Frykhammar, kazao je da su ranija povećanja potrošnje u segmentu istraživanja i razvoja dijelom imala za cilj da smanje broj hardverskih platformi i verzija softvera, a radilo se i na strukturalnom poboljšanju efikasnosti tog sektora.

"Zato se sada, uz nastavljeni vrlo jak tempo ulaganja u segmentu istraživanja i razvoja, otvaraju mogućnosti za poboljšanje efikasnosti odnosno smanjenje troškova", rekao je Frykhammar.

On je odbio da kaže koliko tačno radnih mjesta planiraju da ukinu u segmentu istraživanja i razvoja.

Ericsson je u prošloj godini utrošio 36,3 milijarde SEK, odnosno 4,2 milijarde USD na istraživanje i razvoj, odnosno 15,9 odsto prihoda, što je oko četiri milijarde SEK više nego 2013.

Krajem prošle godine kompanija je zapošljavala 118 hiljada radnika, uključujući 17,58 hiljada u Švedskoj i oko 25,7 hiljada u segmentu istraživanja i razvoja na globalnom nivou. Jedino u Indiji Ericsson ima više zaposlenih nego u Švedskoj, odnosno približno 20 hiljada.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.