Politika

NATO: Vrata ostaju otvorena

Još uvijek je aktuelna politika otvorenih vrata, koja je potvrđena na posljednjem samitu NATO-a u Velsu, saopšteno je Televiziji Crne Gore iz kabineta generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga.
NATO: Vrata ostaju otvorena
Portal AnalitikaIzvor

Nakon posljednjih komentara iz kabineta francuskog predsjednika Fransoa Olanda, o tome da Francuska smatra da u ovom trenutku nijedna država nije ispunila uslove za članstvo, iz kabineta generalnog sekretara NATO-a je saopšteno da oni ne žele da komentarišu izjave Olanda uz napomenu da će se o pozivu Crne Gore na osnovu ostvarenih rezultata odlučivati do kraja godine.

"Želim da vam saopštim da su se lideri NATO Alijanse na samitu u Velsu složili i još jednom potvrdili politiku otvorenih vrata za nove članice i taj pristup je i dalje na snazi. Podsjećamo vas na rezoluciju usvojenu u Velsu, u kojoj se zemlje kandidati ohrabruju da okončaju započete reforme i nastave sa pripremama za članstvo. Potvrđujemo još jednom politiku otvorenih vrata koja će biti zanosvana na napretku svake države pojedinačno", saopšteno je iz NATO-a.

Kažu i da ne mogu komentarisati izjave francuskog predsjednika.

"I za njih se morate obratiti francuskim vlastima. Mi želimo da vas podsjetimo na ocjene NATO zvaničnika koji su pozdravili napredak Crne Gore u reformama i njenoj konstruktivnoj ulozi na Zapadnom Balkanu. Kao potvrdu tih ostvarenih rezultata NATO je prihvatio da otvori intezivirane i fokusirane razgovore sa Crnom Gorom. Najkasnije do kraja godine ministri vanjskih poslova zemalja članica ocijeniće napredak Crne Gore i odlučilti o pozivu za članstvo. U međuvremenu posmatraćemo nastavak reformi i napore Crne Gore u rješavanju preostalih izazova posebno u oblasti vladavine prava i reformi sektora bezbjednosti", saopšteno je Televiziji Crne Gore i kabineta generalnog sekretara. (Portal RTCG)

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.