TV / Film

KAPIČIĆ: Radim film koji će biti posveta Crnoj Gori

Trenutno radim film koji će biti posveta Crnoj Gori, mojim precima, ali nije o meni i mojoj porodici. Biće to priča o jednom crnogorskom heroju, kazao je Stefan Kapičić za Portal Analitika.
KAPIČIĆ: Radim film koji će biti posveta Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Popularni beogradski glumac, poznat po svestranosti u ulogama različitih televizijskih i filmskih žanrova, u Podgorici je boravio kako bi promovisao film "Bićemo prvaci svijeta" Darka Bajića. Nakon premijere u Beogradu i Zagrebu, publika u podgoričkom Delta sitiju sinoć je u prepunim salama u dva termina imala priliku da prvi put u Crnoj Gori pogleda ostvarenje srpskog reditelja koje govori o "zlatnoj" generaciji  jugoslovenske košarke, reprezentaciji koja je 1970. godine postala prvak svijeta. U tom filmu, Stefan tumači lik svog oca, Dragana Kapičića, zbog čega je osjećao posebnu odgovornost, a sinoć je bio "preplavljen" oduševljenjem upravo zato što je u Podgorici.

- Crna Gora je nešto što u mom srcu ima posebno mjesto, što se i zna. U seriji "Bićemo prvaci svijeta" taj lik mog oca će se mnogo više vidjeti, jer smo u filmu više deus et machina koji se pojavi i osvoji prvenstvo svijeta. Ta generacija - ti vitezovi sedamdesetih godina - na čelu sa Krešimirom Ćosićem, Nikolom Plećašem i ostalim veličinama, ovdje su prikazani više kao uvod u tu priču. Naravno, 25 godina u dva sata ne može ni da se stavi. Onda je reditelj Darko Bajić odabrao da film bude više poseveta Nebojši Popoviću, toj četvorici sa Radomirom Šaperom, Borom Stankovićem i Aleksandar Nikolić, a onda ulazimo u seriju - maltene u pojedinačne epizode o svim tim ljudima - na svoj način.

Kapičić navodi kako njegov otac nije prisustvovao snimanjima, jer to nikada ne radi.

- On ima svoje neke ideje u glavi... Nikada nije bio na mojim snimanjima ili probama. Samo dođe na finalni proizvod, jer zna šta nas čeka kasnije. Posebno ga zanima sama serija, odnosno epizode u kojima ćemo se baviti njima.

Bajićev film jedan je u nizu ostvarenja koji nastaju u posljednje vrijeme kao regionalna koprodukcija, u kojoj su i glumačke i produkcijske ekipe "mješovite".

- Da se ne lažemo: u regionu je jedini spas. Da radiš film samo za Srbiju, Crnu Goru, Hrvatsku, to je vrlo problematično i pitanje je kako će to uspjeti. Ako će te neko razumjeti, razumjeće te ljudi iz regiona. Ja sam, iskreno, odgajan u jugoslovenskom duhu. Ja sam Crnogorac, ali vezan za Srbiju na svoj način, pa i za Hrvatsku na svoj način - kaže naš sagovornik.

Dalje, on s posebnim ponosom ističe da je, prije svega, Cetinjanin.

- Moj djed Jovo Kapičić je mene tako odgajao i usadio mi ljubav prema Crnoj Gori. Moja majka jeste sa Žabljaka, ali mi smo Cetinjani. I svi smo Crnogorci. Nemamo van Crne Gore nikoga, u smislu porodične krvi. Ali, odgajan sam u jugoslovenskom duhu. Meni je i Srbin i Hrvat i Slovenac i Albanac i Makedonac brat - ako je dobar čovjek. Ja nemam tu vrstu podjele opredjeljenja - zaključuje Kapičić.

K.J.

Foto: Cineplexx - oficijelna stranica

Portal Analitika