TV / Film

Kjubrik je branio da ovu knjigu bilo ko pročita, ali ona će biti objavljena nakon pune 54 godine

Jedan od najvećih filmskih reditelja svih vremena Stenli Kjubrik bio je vanserijski perfekcionista, no u kinematografskih krugovima važio je i kao izuzetno osjetljiv na kritiku njegovog rada.

Kjubrik je branio da ovu knjigu bilo ko pročita, ali ona će biti objavljena nakon pune 54 godine Foto: Arhiva
Portal AnalitikaIzvor

Sve je to dostiglo kulminaciju 1970. godine, kada je zaprijetio tužbom ukoliko bude objavljena knjiga u kojoj je više riječi bilo o nedostacima u njegovim čuvenim klasicima. No, 54 godine kasnije, a tačno 25 nakon Kjubrikove smrti, ta će knjiga najzad biti objavljena.

U pitanju je izdanje “Čarobno oko: Bioskop Stenlija Kjubrika”, čiji je autor Nil Hornik. Kjubrik je svojevremeno prijetio izdavačima da će se “boriti zubima i noktima, koristeći sva pravna sredstva koja su mu na raspolaganju” da spriječi objavljivanje. Međutim, 30. aprila, knjiga će se zvanično naći u prodaji.

Hornik danas ima 84 godine i ističe kako je sedamdesetih, nakon Kjubrikove zabrane, doživio najbolnije dane u životu.

Sve je počelo tako što je od izdavača dobio nalog da napiše knjigu o Kjubriku. Reditelj je, dodaje on, u početku bio od velike pomoći, ali kada je vidio radnu verziju teksta naglo se predomislio.

“U knjizi se nalazi sažetak o svakom njegovom filmu. Tu je, dakle, rezime i dobrih stvari, ali i loših momenata. Problem je bio u tome što je Kjubrik smatrao da u svakom sažetku ove druge bivaju mnogo upečatljivije”, istakao je on.

Kjubrikovi advokati tada su izdavaču dostavili niz upozorenja, a u jednom od njih je naglašavano kako reditelj smatra da trećinu rukopisa, odnosno 70.000 riječi, čine “neprihvatljive kritike”.

No, sada će, u izdanju Sticking Place Books, štivo najzad ugledati svjetlost dana, a čitaoci će moći da donesu sopstvene sudove o tome da li je Kjubrik bio u pravu kada je tvrdio da je Hornik pretjerivao sa kritikom njegovog rada.

“Uzevši u obzir tužnu sudbinu ove knjige, mislio sam tada da sam za sva vremena završio sa Kjubrikom. Ali, čovjek nikad ne može završiti sa Kjubrikom. Ako vas je nekad ugrizla ta Kjubrikova buba, ona bi ulazila u Vaš krvotok i doživotno ostajala sa Vama. I tako sam do danas ostao živo zainteresovan za njega”, stoji, između ostalog, u Hornikovom predgovoru.

Portal Analitika