Region

MITROVIĆ: Neće ili nemaju kuraži da se oglase po pitanju uvođenja crnogorskog jezika u Vrbasu

Većina Nacionalnog savjeta Crnogoraca u Srbiji, 13 od 23, ili neće ili nema kuraži da se oglasi po pitanju uvođenja crnogorskog jezika u službenu upotrebu u opštinu Vrbas, ističe Veselin Mitrović, član Nacionalnog savjeta, ispred Udruženja Crnogoraca Vojvodine.
MITROVIĆ: Neće ili nemaju kuraži da se oglase po pitanju uvođenja crnogorskog jezika u Vrbasu
Portal AnalitikaIzvor

"Sjedište savjeta je u Vrbasu, većina u savjetu je iz Vrbasa, predsjednik i zamjenik predsjednika savjeta su iz Vrbasa, predsjednik i većina u Izvršnom odboru su iz Vrbasa, a Nacionalni savjet i dalje ćuti po pitanju crnogorskog jezika u toj opštini. Da li razlog za takvo ponašanje leži u tome što su članovi Nacionalnog savjeta iz opštine Vrbas u savjet ušli sa liste udruženja koja su se decidno izjasnila protiv crnogorskog jezika?”, navodi se u Mitrovićevom saopštenju.

On podsjeća da su samo u dvije opštine u Srbiji, Mali Iđoš i Vrbas, ispunjeni svi zakonom propisani uslovi da crnogorski jezik bude uveden kao jedan od jezika u službenoj upotrebi.

U opštini Mali Iđoš on je uveden 2010. godine, na zahtjev Udruženja Crnogoraca Srbije “Krstaš”, glasovima odbornika Saveza vojvođanskih Mađara i Crnogorske partije.

Članovi nacionalnog savjeta koji pripadaju Crnogorskom klubu su delegirani iz šest udruženja koja se zalažu da crnogorski jezik bude uveden u službenu upotrebu u opštinu Vrbas.

Portal Analitika

Komentari (4)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
A Analitičar
13.03.2015. 10:29

Koještarije. Kao i vazda skrećeš s teme, vataš se za neke nebitne stvari samo da bi izbjegao odgovore koji se od vas ištu. Koga briga jesu li registrovali svoj klub, bitno je oni POSTOJE kao JEDINSTVENA grupa koja vam ne dozvoljava da neometani nastavite svoje glibave rabote. Ako je riječ o interesima Crnogoraca u taj vaš "Savet" odista se ne dešava NIŠTA, samo smišljate trikove kako da od države Srbije izkamčite novce, jer TO je ono oko čega ste se okupili. Novci su ve sastavili, oni vas JOŠ drže zajedno, ali čim se ti snovi razprše, razbit će se ta vaša "većina". Institucija koja bi trebala štitit interese Crnogoraca PRIJE odlučivanja MORA uvažit mišljenje SVAKOG člana i o svakojemu prijedlogu razpravit, pa tek onda donosit odluke. Ali, za vas je"Savet" PLIJEN i smatrate da pripada SAMO vašoj "većini" i one koji NE SLUŠAJU direktive iz centra moći IZKLJUČILI ste iz rada (ako se to tako može nazvat) i sami smišljate kako se dočepat novaca. Dobro je da si priznao da pameti nemate.

2
3
m mihter
11.03.2015. 16:11

AMAN,gospodine MITROVIĆU, sve mi se čini da ne kažeš ono što govoriš. Klub o kome pričaš, ne postoji ni formalno ni pravno. Vama je "ekspert" iz podgorice ostavio kao tekovinu stvaranja PRIVIDA da se ko bajagi nešto dešava OD NIŠTA. Vi uzalud lelečete i obmanjujete crnogorsku javnost da vam je neko pravo uskraćeno. Vi nemate u Savjetu ono što ne zaslužujete,nemete ni VEĆINU ni ARGUMENTE za destrukciju kojom se bavite. Savjet je institucija Ministarstva SRbije i ona je zakonom odredila kako se u njemu odlučuje-VEĆINOM ili PAMEĆU. Vi nemate ni jedno ni drugo i zato djelujete izgubljeno i nemoćno. Vi bi htejeli da radite ono što je vaš " ekspert" godinama radio. On je svoj patent prodao Upravi za dijasporu.Probajte tamo možda ste i Vi "ekspert".

4
2
T TAJNA POLICIJA
11.03.2015. 11:32

LATINICOM se SALJE PORUKA nodoljivo podseca na HRVATSKU na SEKULU DRLJEVICA sama ta CINJENICA e'o nagnacete me da pocnem, pisati CIRILICOM posle mnogo godina i LJETA nema druge . Bio sam uvijek umjeren po tm pitanjima sto i moj rukopis na latinicu potvrdjuje a sto se tice NACIONALIZMA ne MRZIM NIDA BOG ni sada dijelim ljude na dobre i lose ali zaista postajem SRPSKI NACIONALISTA u smislu VJERE KULTURE JEZIKA da li CRNOGORSKOG/SRPSKOG meni sve jedno ali pogledaj PLAKATE -sve zahvaljujuci ovim TIPOVIMA zahvaljujuci MAUZOLEJI CPC i duQljanima mnogi CRNOGORCI su IZBACILI MAGLU IZ tikve i VRATILI SE SVOJIM SRPSKIM KORIJENIMA ,ako ne zelite pustati moje komentare naravno ja se necu JAVLJATI ovo je 8.(osmi od sinoc da nije pusten) ako je neko vas pozvao TELEFONOM ja vas RAZUMIJEM no problem e zato necete NATA GLEDATI. Zbog POZIVA tajne POLICIJE.

3
3
A Analitičar
12.03.2015. 22:18

Narod ima jednu mudrost: Dobar izgovor para vrijedi. E, ali za tebe nema ništa dobroga, pa ni izgovora. Sve što si napisao samo oslikava tvoju duhovnu bijedu. I tu ti pomoći nema.

1
1