Region

MITROVIĆ: Neće ili nemaju kuraži da se oglase po pitanju uvođenja crnogorskog jezika u Vrbasu

Većina Nacionalnog savjeta Crnogoraca u Srbiji, 13 od 23, ili neće ili nema kuraži da se oglasi po pitanju uvođenja crnogorskog jezika u službenu upotrebu u opštinu Vrbas, ističe Veselin Mitrović, član Nacionalnog savjeta, ispred Udruženja Crnogoraca Vojvodine.
MITROVIĆ: Neće ili nemaju kuraži da se oglase po pitanju uvođenja crnogorskog jezika u Vrbasu
Portal AnalitikaIzvor

"Sjedište savjeta je u Vrbasu, većina u savjetu je iz Vrbasa, predsjednik i zamjenik predsjednika savjeta su iz Vrbasa, predsjednik i većina u Izvršnom odboru su iz Vrbasa, a Nacionalni savjet i dalje ćuti po pitanju crnogorskog jezika u toj opštini. Da li razlog za takvo ponašanje leži u tome što su članovi Nacionalnog savjeta iz opštine Vrbas u savjet ušli sa liste udruženja koja su se decidno izjasnila protiv crnogorskog jezika?”, navodi se u Mitrovićevom saopštenju.

On podsjeća da su samo u dvije opštine u Srbiji, Mali Iđoš i Vrbas, ispunjeni svi zakonom propisani uslovi da crnogorski jezik bude uveden kao jedan od jezika u službenoj upotrebi.

U opštini Mali Iđoš on je uveden 2010. godine, na zahtjev Udruženja Crnogoraca Srbije “Krstaš”, glasovima odbornika Saveza vojvođanskih Mađara i Crnogorske partije.

Članovi nacionalnog savjeta koji pripadaju Crnogorskom klubu su delegirani iz šest udruženja koja se zalažu da crnogorski jezik bude uveden u službenu upotrebu u opštinu Vrbas.

Portal Analitika