Kultura

Turska zemlja-gost jubilarnog 10. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga

Jubilarni 10. Međunarodni podgorički sajam knjiga biće održan od petog do 11. maja u Delta sitiju, pod sloganom "Snovi za čitanje", najavio je direktor te manifestacije i izdavačke kuće Nova knjiga Predrag Uljarević.
Turska zemlja-gost jubilarnog 10. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga
Portal AnalitikaIzvor

Zemlja gost ovog puta biće Turska, pa je tim povodom danas potpisan sporazum o saradnji između organizatora Sajma i turskog kulturnog centra u Podgorici, Instituta "Junus Emre".

Ambasador Turske u Crnoj Gori, Mehmed Nijazi Tanilir, izrazio je zadovoljstvo što je njegova zemlja dobila priliku da bude partner Podgoričkog sajma knjiga.

- Posjetioci sajma biće u prilici da se upoznaju s turskim piscima, da sagledaju kulturu Turske iz više aspekata i upoznaju njenu umjetnost. Vjerujem da ćemo ostaviti poseban utisak na čitalačku publiku.

Uljarević je podsjetio na devet uspješnih izdanja koje su nerijetko pratili finansijski problemi. No, Sajam je danas prepoznalo i Ministarstvo kulture kao događaj od posebnog značaja.

- Podgorički sajam knjiga postao je tradicionalna manifestacija. Podgoricu je upiso na mapu gradova međunarodnih književnih sajmova, a regionalni izdavači odavno vezuju svoje planove za ovaj Sajam - dodao je on.

Takođe, kratko se osvrnuo na glavne karakteristike dosadašnjih festivala: više od 100.000 posjetilaca, više od 20 zemalja učesnica, najznačajniji izdavači i autori kako iz Crne Gore, tako i iz cijelog regiona. Uljarević je istakao da će mjesto Turske, kao zemlje-gosta na ovom Sajmu, dati priliku građanima Crne Gore da se bliže upoznaju sa turskim piscima i izdavačima.

Direktor Instituta "Junus Emre" Džihan Ozdemir precizirao je da očekuju intenzivnu saradnju sa organizatorima sajma.

- Naš cilj je da sve vrijednosti turske kulture predstavimo crnogorskoj javnosti posredstvom ovog centra i da se tako više približimo jedni drugima.

Ozdemir je najavio da će publika biti u prilici da se upozna sa reprezentativnim piscima kao i izdavačkom djelatnosti njihove zemlje.

- Izložićemo knjige turskih izdavača, ugostićemo poznate turske književnike koji će se obratiti podgoričkoj publici. Dovešćemo stručni tim koja će predstaviti proces izdavanja knjige u vrijeme Osmanskog carstva. Predstavićemo tradiconalnu ebru i kaligrafiju, a biće servirani turska kafa i čaj - dodao je on.

Detalji o izlagačima i najznačajnijim učesnicima jubilarnog Podgoričkog sajma knjiga uskoro će ozvaničiti umjetnička direktorica te manifestacije, Ksenija Popović.

Portal Analitika