Politika

Lukšić-Ban: Crna Gora će i dalje biti odgovoran partner međunarodne zajednice

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun zahvalan je crnogorskim zvaničnicima na podršci, posvećenosti i liderstvu koje doprinosi efikasnosti svjetske organizacije. Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić istakao je da će Crna Gora i nadalje pružati doprinos i biti odgovoran partner međunarodne zajednice u aktivnostima na multilateralnom planu.
Lukšić-Ban: Crna Gora će i dalje biti odgovoran partner međunarodne zajednice
Portal AnalitikaIzvor

Na sastanku sa Lukšićem, Ban Ki Mun pozdravio je formiranje Centra za održivi razvoj u Podgorici i otvaranje Eko zgrade koje UN koristi kao primjer uspješnog zajedničkog djelovanja vlade i UN agencija.

"Uloga i aktivan doprinos svih država ključni su za uspješno funkcionisanje multilateralizma, a predstojeća konferencija o finansiranju razvoja, septembarski Samit o razvojnoj agendi nakon 2015. godine i klimatski samit, događaji su od istorijskog značaja za oblikovanje zajedničke budućnosti", konstatovali su sagovornici.

Generalni sekretar UN-a je ukazao na neophodnost snažnije političke spremnosti država članica za ispunjavanje predviđenih ciljeva na planu održivog razvoja, klimatskih promjena, inkluzivnog razvoja i vladavine prava. Crnogorski šef diplomatije obećao je političku podršku aktivnostima Organizacije, ukazavši da su koraci koje Vlada preduzima u partnerstvu sa UN agencijama u Crnoj Gori potvrda naše želje i spremnosti da doprinesemo unapređenju saradnje sa UN-om i suočavanju sa savremenim izazovima.

Lukšić i Ban Ki Mun su razmijenili mišljenja i o pitanju migranata i izbjeglica na Mediteranu, rastućem terorizmu i drugim aktuelnim međunarodnim pitanjima.

Lukšić je, takođe, prisustvovao otvaranju zasjedanja Komisije za status žena, kao i brifingu Savjeta bezbjednosti o saradnji UN-a i regionalnih i subregionalnih organizacija (EU). Lukšić je, na marginama Savjeta bezbjednosti, imao i kratak susret sa visokom predstavnicom EU za vanjsku i bezbjednosnu politiku Federikom Mogerini.

Portal Analitika