TV / Film

Oni su pomjerili granice seksepila i ušli u filmsku istoriju

Nasilje i seks su dvije stvari kojih nikada nije dosta u holivudskim filmovima. I dok se nekome može učiniti da su scene golotinje na filmu ponekad bespotrebne, postoje glumice i glumci koji su u ovakvim scenama pomjerali granice. Ovo su neke od njih.
Oni su pomjerili granice seksepila i ušli u filmsku istoriju
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Hale Beri u filmu "Šifra sabljarka": Film "Šifra sabljarka", u kojem igraju Džon Travolta, Hju Džekman i Hale Beri,  izašao je 2001. godine.

Pored tankog zapleta, niza nevjerovatnih eksplozija, konstantne jurnjave i pucnjave, ipak estetska vrijednost ovog filma je neprocjenjiva tim prije što u njemu prvi put vidimo glumicu Hale Beri bez gornjeg dijela odjeće.

Da golotinja ne mora da šteti karijeri jedne holivudske glumice, primjer je Hale Beri koja je, samo godinu dana poslije ovoga filma, dobila Oskara u kategoriji najbolje glumice.

Ema Tompson u filmu "Visok momak": Britanska glumica Ema Tompson je prvi igrani film koji se zvao "Visok momak" snimila 1989. godine. Ema u filmu igra medicinsku sestru koja započinje vezu sa jednim pacijentom. Scena u kojoj njih dvoje vode ljubav je prilično maštovita, a mlada Ema nije imala problem da se obnaži pred filmskim kamerama.

Uprkos tome, Ema je danas jedna od najboljih ženskih glumica svoje generacije a najpoznatija je po tome što je često igrala u filmskim adaptacijama klasičnih djela svjetske književnosti.

0903lejn

Dajan Lejn u filmu "Nevjerna žena": Film "Nevjerna žena" u kojem Dajan Lejn igra suprugu koja vara poprilično je izmijenio holivudske standarde ljepote. I dok su do tada važila nepisana pravila da je samo mlado nago tijelo - lijepo tijelo, Dajan Lejn je dokazala suprotno.

Iako je imala samo 37 godina kada je snimila "Nevjernu ženu", ipak je za holivudske standarde bila malo "matorija". Ali glumica je dokazala suprotno.

Džejn Fonda u filmu "Povratak kući": Oboje, i Džejn Fonda i Džon Vojt su dobili Oskara za uloge u ovoj antiratnoj drami. Film je smješten u vrijeme Vijetnamskog rata, a opisuje odnos između ranjenika, koji je u invalidskim kolicima, i medicinske sestre, čiji se muž bori u Vijetnamu.

Bez scena razaranja i eksplozija, mučenja zarobljenika i besmislenog stradanja, kakvi su puni filmovi koji pretenciozno šalju "snažne" antiratne poruke, ovaj film je uspio u tome iz drugog razloga.

Reditelj Hal Ešbi je svoju antiratnu poruku prenio kroz ljubavnu priču vojnika u kolicima i udate medicinske sestre, a golišave scene između njih dvoje su bile ono što je "srušilo" tabu.

Šeron Stoun u filmu "Niske strasti": Do filma "Niske strasti" ime Šeron Stoun bilo je poznato samo pasioniranim ljubiteljima holivudskih filmova B produkcije. Od tada, niko ne može da zaboravi ovu glumicu najviše zbog jedne scene, u kojoj je najobičniju svakodnevnu radnju, prekrštanje nogu- podigla na nivo ekstremnog seksualnog naboja. Samo jer nije nosila donji veš.

Posle "Niskih strasti" karijera Šeron Stoun je krenula uzlaznom linijom, pa je igrala uz glumce poput Roberta de Nira, Silvestera Stalona, i mnoge druge.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika