Zanimljivosti

Da li je "Osmo svjetsko čudo" zakopano u njemačkom gradiću?

Da li je takozvano "Osmo svjetsko čudo" zakopano u malom njemačkom gradu Vupertalu? Grupa penzionera vjeruje da jeste. Vođeni instinktima i odlučnošću, oni prekopavaju ulice ovog grada u potrazi za Sobom od ćilibara koju su poharali nacisti.
Da li je "Osmo svjetsko čudo" zakopano u njemačkom gradiću?
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

- Mi nijesmo tragači za blagom, ali vjerujemo da je Erih Koh, bivši nacistički upravitelj Istočne Pruske, možda krišom donio opljačkano blago u svoj rodni grad Vupertal, uključujući i Sobu od ćilibara - kaže Karl-Hajnc Klajne (68) dopisniku američkog NBC-ija.

Soba od ćilibara, koju često nazivaju "Osmim svjetskim čudom", raskošna je odaja prepuna detalja dekorisana pločama od žada. Ruski car Petar Veliki dobio je 1716. od pruskog cara Fridriha Vilhelma. Hitlerove trupe ukrale su ovu odaju ukrašenu dragim kamenjem 1941, navodno rastavivši je i smjestivši u 27 sanduka, a potom poslale blago u Kenigsberg, današnji Kalinjingrad, rusku enklavu na Baltičkom moru. Soba od ćilibara je kasnije nestala.

Klajne, penzionisani poljoprivredni inženjer, zajedno sa šest kompanjona od 2008. traga za Sobom od ćilibara. Ova grupa ljudi, koja sebe naziva "sindikat za istraživanje istorijskih događaja", dobila je dozvolu od gradskih vlasti Vupertala za pretragu nekadašnjih tunela i bunkera ispod određenih djelova grada.

- Vjeruje se da u Vupertalu ima oko 170 tunela, bunkera i podzemnih stovarišta. Mi u naše pohode idemo skoro svakog dana i kopali smo ispod površine barem desetinu puta do sada - navodi Klajne, koji sa saradnicima ponekad ispod zemlje provede po nekoliko dana.

Ova grupa istraživača nastoji da otkrije mjesta gdje treba da kopa proučavajući prašnjave knjige, a tajno oružje im je intuicija jednog od članova.

- Ne trebaju nam mape, pošto Vilfrid Fišer (63) ima sedmo čulo i pronalazi nam lokacije dok šeta psa - objašnjava Klajne.

Što god da budu pronašli, ako išta nađu, moraće da vrate vlasnicima, ali tvrde da po njemačkom zakonu imaju pravo na tri odsto procijenjene vrijednosti pronađenog blaga.

Portal Analitika