Zanimljivosti

Zašto više ličimo na očeve nego na majke?

Sudeći po najnovijoj studiji, geni koje smo naslijedili od oca su dominantniji od majčinih.
Zašto više ličimo na očeve nego na majke?
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Prema eksperimentu Medicinskog fakulteta u Sjevernoj Karolini koji je izvršen na labaratorijskim miševima, svi sisari nasljeđuju veći broj gena gena od muških roditelja, čak i ako više liče na majku.

To znači da iako nasljeđujemo istu količinu DNK od oba roditelja, kada je riječ o načinu na koji se potomak razvija u odraslu osobu, očinska linija dominira - naročito po pitanju zdravlja.

Profesor i autor studije Fernardo Pardo-Manuel de Vilena rekao je:

“Ovo nam je otvorilo potpuno nova vrata kada je u pitanju istraživanje ljudske genetike”.

Naučnici se nadaju da će uz pomoć ove studije o potomstvu koja se vrši na različitim vrstama miševa, saznati više o mutaciji određenih bolesti, kao što su dijabetes, srčana oboljenja, šizofrenija i gojaznost.

Naučnici su izdvojili gene odraslih miševa, kao i njihovih potomaka. Kada su njihovi potomci porasli, naučnici su izmjerili ekspresiju gena u četiri različite vrste tkiva, uključujući RNK sekvenciranje u mozgu.

“Nivo ekspresije gena zavisi i od oca i od majke” kaže Pedro-manuel de Vilena i dodaje “Međutim, znamo da su kod sisara genetske varijacije više povezane sa ocem. Zamislite da neka takva mutacija pođe po zlu. To znači da ako su geni naslijeđeni od majke, oni ne bi imali takvu količinu ekspresije kao da su naslijeđeni od oca. Drugim riječima, ista mutacija kod određenih bolesti može imati potpuno različite posljedice, u zavisnosti od toga da li su geni očevi ili majčini”.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika