Abiznis

DUBLJEVIĆ: U martu predlog ugovora za istraživanje nafte i gasa

Ministarstvo ekonomije trebalo bi narednog mjeseca da podnese Skupštini predlog ugovora za istaživanje nafte i gasa, izjavio je za Prvu televiziju generalni direktor za rudarstvo i geologiju u Ministarstvu ekonomije Vladan Dubljević. Tada će se znati koja kompanija će dobiti posao, kao i da li će ih biti više.
DUBLJEVIĆ: U martu predlog ugovora za istraživanje nafte i gasa
Portal AnalitikaIzvor

U Ministarstvu ekonomije zadovoljni su razgovorima sa prestavnicima kompanija koje su zaintresovane za istraživanje nafte i gasa u našem podmorju. Ne mogu u ovom trenutku da kažu ko će dobiti posao, ali najvljuju da će ubrzo donijeti odluku.

"Proces je tako koncipiran da mi već možda sljedećeg mjeseca imamo donesenu odluku, odnosno da možemo da pristupimo tom formalno-pravnom prihvatanju ugovora i usagalašavanju i dolaskom do parlamenta da se usvoji taj predlog ugovora, ili više njih", kazao je Dubljević.

Na tender za dodjelu koncesija za proizvodnju ugljovodonika prijavilo se šest kompanija iz Austrije, Italije, Grčke, Rusije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

Dubljević je, kometarišući što Hrvatska planira da istražuje postojanje nafte i gasa u našem dijelu podmorja, kazao da je rješavanje tog problema vezano za razgraničenje dvije zemlje.

"Svi odnosi sa Hrvatskom u ovom trenutku idu pozitivnom putanjom. Međutim, još nema nikakvih aktivnosti na zajedničkom istraživanju ugljovodonika, ili rješavanju tog problema na zajednički način", rekao je Dubljević.

Dubljević je podsjetio da će pregovore, istraživanje, kao i eventualne prihode od nafte i gasa, nadgledati uprava za naftu, čije se osnivanje uskoro očekuje.

Portal Analitika