Zanimljivosti

Zvjezdani „smajli“!

Teleskop Habl snimio je neobične galaksije, koje kao da formiraju nasmijano lice, piše „Dejli mejl“.
Zvjezdani „smajli“!
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Klaster galaksija nazvan SDSS J1038+4849 na snimku teleskopa NASA-e izgleda kao da oblikuje dva žuta oka, bijeli nos i usta razvučena u osmjeh, a sve njih okružuje „lice“.

- U slučaju ovog „srećnog lica“ oči su veoma svijetle galaksije, a linije koje čine osmjeh i lice su zapravo lukovi izazvani efektom poznatim kao - gravitaciono sočivo - objašnjavaju naučnici iz NASA-e.

Gravitaciono sočivo predstavlja optički efekat gdje se udaljeni objekti u svemiru vide uvećani, zahvaljujući krivljenju putanje svjetlosti prema jednoj žižnoj tački, usljed djelovanja veoma snažnih gravitacionih polja.

smajli10feb1

Jedno od objašnjenja zašto foton koji nema masu mirovanja podliježe uticaju gravitacione sile nam daje specijalna teorija relativnosti.

„Lice“ je zapravo Ajnštajnov prsten, fenomen koji nastaje kada objekti prvog plana (galaksije, crne rupe ili zvijezde) prelaze ispred objekata drugog plana (pozadinske galaksije, zvijezde) i u svom gravitacionom polju savijaju svjetlost koja dolazi od pozadinskih objekata.

Ovaj fenomen se manifestuje kao svijetli prsten oko objekata u prvom planu, a naziv je dobio po Albertu Ajnštajnu koji je u svojoj teoriji relativnosti predvidio njegovo postojanje.

Portal Analitika