Muzika

Bob Dilan: Džoni Keš je uvijek bio moj heroj

Bob Dilan je u tradicionalnom izboru fondacije MusicCares proglašen za ličnost godine. Tom prilikom, on je održao polučasovni govor u kome se zahvalio mnogim svojim kolegama.
Bob Dilan: Džoni Keš je uvijek bio moj heroj
Portal AnalitikaIzvor

Bob Dilan već decenijama važi za „man of few words“. On rijetko i nevoljno daje intervjue, a još rjeđe priča o svojim kolegama. Prilikom jučerašnje dodjele MusicCares nagrada (koje se tradicionalno dodjeljuju u osvit Gremi nagrada, a iza kojih stoji ista fondacija), bivši američki predsjednik Džimi Karter je Dilanu uručio nagradu za životno djelo. Dilan je tom prilikom održao polučasovni govor u kome je otvorio srce kao rijetko kada, zahvaljujući se svojoj vjernoj publici ali i nekim muzičarima. 

Između ostalih, Dilan se zahvalio Nini Simon, svojoj bivšoj partnerki Džoan Baez (za koju je rekao „da je bila i ostala kraljica folk muzike“), te grupama The Byrds, The Turtles, Peter, Paul and Mary, a posebno se osvrnuo na karijere Džonija Keša i Džimija Hendriksa, koji je Dilanovu „All Along the Watchtower“ praktično „pretvorio“ u svoju pjesmu. 

„Ne možemo nikada zaboraviti Džimija Hendriksa. Gledao sam ga još dok je svirao sa svojim bendom koji se zvao Jimmy James and the Blue Flames ili tako nešto. Tom prilikom Džimi uopšte nije pjevao. Samo je svirao gitaru. Takođe, svojevremeno je obradio jednu moju malu pjesmu na koju niko nije obraćao pažnju i podigao je na mnogo viši nivo, praktično na ivicu stratosfere, učinivši je klasikom. To je nešto za šta ću mu vječno biti zahvalan. Volio bih da je Džimi ovde sa nama.” 

Za Džonija Keša, Dilan je rekao: 

“Džoni Keš je takođe snimio neke moje pjesme. Upoznao sam ga 1963, kada je praktično bio “kost i koža”. On je prešao dug i težak put i uvijek je bio moj heroj. Ja sam odrastao uz njegove pjesme, a neke od njih znam bolje nego neke svoje: “Big River”, “I Walk the Line”, “How High’s the Water, Mama?”...Upravo mi je ova posljednja bila inspiracija kada sam pisao “It’s Alright Ma (I’m Only Bleeding)”. 

Dilan je na albumu “Nashville Skyline” sarađivao sa Kešom u pesmi “Girl from the North Country”. 

“Džonija je mnogo nerviralo što me je publika bojkotovala kada sam akustični folk zamijenio muzikom na električnim instrumentima. Tih godina je slao pisma časopisima, tražeći od njih “da začepe i da me puste da pjevam”. U njegovom svijetu, takav tretman nije bio moguć...to da ti neko priča šta ćeš da pjevaš a šta ne” 

Dilan se takođe našalio na račun muzičkih kritičara koji već godinama kritikuju njegov glas: 

“Zašto isto to ne kažu za Leonarda Koena? Zašto ja imam specijalan tretman?” zapitao se Dilan sa ironičnim osmjehom na licu. 

Bob Dilan je 3. februara objavio album “Shadows in the Night” na kome obrađuje pjesme koje je proslavio Frenk Sinatra tridesetih i četrdesetih godina prošlog vijeka.

(b92.net)

Portal Analitika