Region

U Sloveniji jako sniježno nevrijeme

Najavljena sniježna mećava, najjača ove zime, zahvatila je danas Sloveniju zbog čega su zatvorene pojedine škole, zavedena ograničenja u drumskom saobraćaju i od jutros je na snazi zabrana ulaska teretnih vozila na graničnim prelazima sa Italijom, Austrijom, Mađarskom i Hrvatskom.
U Sloveniji jako sniježno nevrijeme
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

U očekivanju velikih količina snijega, koje bi mogle da nanesu ponegdje i do 80 centimetara, vozačima se savjetuje da ne kreću na put i preporučuje se korišćenje željeznice.

Slovenačke željeznice uvode dodatne vagone na postojećim kompozicijama i dva dodatna putnička voza između Ljubljane i Sežane.

Obilne sniježne padavine i jak vjetar pogodili su prvo zapadni dio zemlje, a očekuje se da se nevrijeme tokom dana proširi na cijelu teritoriju države.

Saobraćajna policija zatvorila je tri granična punkta za kamione kako bi bilo izbjegnuto stvaranje kolona i njihovo zaglavljivanje na putevima. Vozači su upozoreni na moguće zastoje i rečeno im je da napune rezervoare prije nego što krenu na put, uz savjet da ostanu kod kuće ako je to moguće.

Za sada, škole su zatvorene u dva mjesta na zapadu države, a više zatvaranja se očekuje tokom dana.

U Sloveniji je proglašen "narandžasti stepen" opasnosti od vremenskih nepogoda, u nekim djelovima i "crveni".

Stručnjaci najavljaju da će u većem dijelu Slovenije u prosjeku pasti više od 40 centimetara snijega, a u nekim djelovima zemlje i više od 70 - posebno na sjeveroistoku, oko Maribora i južnim krajevima na području Novog Mesta.

U primorju se očekuju i veoma jaki udari vjetra.

Službe civilne zaštite u gradovima preporučile su građanima da idućih dana umjesto ličnih vozila koriste javni prevoz, a starije građane pozvale su da ne izlaze iz stanova bez potrebe.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika