Region

Na marginama sjednice Savjeta bezbjednosti UN

Vučić nazvao Slovence "najodvratnijim" pa se pravdao

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izvinio se slovenačkoj javnosti zbog njegove izjave u Njujorku da su "Slovenci bili najodvratniji" navodeći da nije mislio na građane, već na njihovu politiku, dodajući da neće da se "izvinjava slovenačkim političarima". 

Vučić nazvao Slovence "najodvratnijim" pa se pravdao Foto: Printscreen
Portal AnalitikaIzvor

On je pozvao premijera i predsjednicu Slovenije Roberta Goloba i Natašu Pirc Musar u Beograd kako bi se "još jednom izvinio ako treba".

Aleksandar Vučić je rekao i kako Slovenija nije uputila protestnu notu Srbiji zbog njegove izjave i da su po tom pitanju bili „korektni“.

„Ja sam rekao da su Slovenci bili odvratni misleći na sjednicu Savjeta bezbjednosti i odnosi se na pojedinca koji je govorio o tome i na njihovu politiku. Svakako da to nije rječnik koji treba da koristimo, ali sam ljudski rekao šta mislim o njihovoj politici“, izjavio je Vučić u obraćanju novinarima u Njujorku.

„Što se Slovenaca tiče, o njima kao narodu mislim sve najbolje, imam prijatelje i familiju u Sloveniji. U pravu je Robert Golob, shvatio sam to kao prijetnju da ne treba tako često da dolazim u Sloveniju“, rekao je još Vučić i dodao da će „smanjiti dolaske kod njegovih prijatelja i familije u toj zemlji“.

Vučič je zatim uputio izvinjenje slovenačkoj javnosti zbog njegove izjave, međutim njihovu politiku prema Srbiji je ponovo nazvao „odvratnom“.

„Ako sam bilo koga uvrijedio, želim da se cjelokupnoj javnosti i narodu Slovenije, ali istovremeno kažem da neću da se izvinjavam slovenačkim političarima jer vode odvratnu politiku prema Srbiji i srpskom narodu. Hoćete da mi kažete da nije strašno što narušavaju teritorijalni integritet naše zemlje i da nije strašno što sponzorišu Rezoluciju o Srebrenici protiv našeg naroda, bez da nas konsultuju, obavijeste ili pitaju“, naveo je on.

Predsjednik Srbije je pozvao premijera i predsjednicu Slovenije da dođu u Beograd.

„Ako je potrebno da se još jednom izvinim i da im kažem da svakako nijesam mislio na Slovence i da im kažem u lice što mislim o njihovoj lošoj politici prema srpskom narodu“, izjavio je Vučić.

Podsjetimo, slovenački premijer je reagovao zbog jučerašnje Vučićeve izjave u Njujorku.

„Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u izjavi na marginama sjednice Savjeta bezbjednosti UN upotrebio je krajnje uvredljive izraze koji ne pripadaju predsjednicima država, a još manje prijateljskim odnosima slovenačkog i srpskog naroda“, saopštio je slovenački premijer Robert Golob.

„Reči podsjećaju iz nekih drugih vremena i nedostojne su dosegnutg nivoa odnosa dve države. Slovenija obavlja svoj posao u Generalnoj skupštini UN-a i iskreno se zalaže za mir i pomirenje među narodima, stoga je najmanje što možemo očekivati od predsjednika prijateljske Srbije, koji je inače redovan gost u našoj zemlji“, navedeno je iz kabineta premijera Goloba.

Ministarka vanjskih i evropskih poslova Slovenije Tanja Fajon riječi srpskog predsjednika Aleksandra Vučića nazvala je uvredljivim i neprihvatljivim, zbog čega su odlučili da pozovu srpskog otpravnika poslova da ih brani.

„Tražimo objašnjenje, izvinjenje, to nije u duhu ni dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa“, rekla je nazvavši Vučićeve riječi neistinitima.

Inače, Vučić je u utorak rekao da je Srbija „upala u zamku“ koju su joj postavili SAD, Švajcarska i Slovenija.

„Kad je kasnila sjednica Savjeta bezbjednosti, pitao sam se o čemu se radi, ali onda smo shvatili da su se to dogovorili s Amerikancima, Slovencima i Švajcarcima. Ne zna se ko je odvratniji, Slovenci ili neko drugi“, rekao je tada Vučić.

Portal Analitika