Abiznis

Dio kolača dobiće i Crna Gora

Jučerašnja odluka Evropske centralne banke ECB da upumpava mjesečno po 60 milijardi eura ili 1,14 hiljada milijardi eura za kupovinu državnih i privatnih obveznica može se pozitivno odraziti i na crnogorsku ekonomiju, ocijenili su za Pobjedu ekonomski analitičar dr Vasilije Kostić i direktor Univerzal banke Predrag Drecun.
Dio kolača dobiće i Crna Gora
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Podsjećamo da je guverner Evropske centralne banke Mario Dragi saopštio juče da je ta monetarna institucija odlučila da do septembra naredne godine u platni sistem eurozone upumpa 1,14 hiljada milijardi eura kako bi se borila protiv deflacije i stagnacije privrede. Plan je, kako je kazao Dragi na pres konferenciji nakon sjednice vijeća ECB u Frankfurtu, da se mjesečno koristi po 60 milijardi eura, odnosno 0,6 odsto BDP-a eurozone, za kupovinu obveznica državnog i privatnog duga članica. On je istakao da je ova politika jednoglasno podržana na 25-članom vijeću Evropske centralne banke.

Ekonomski analitičar Vasilije Kostić kaže da je evidentno da ima uslova da ova odluka ECB pozitivno utiče na rast crnogorske ekonomije iz prostog razloga što ova intervencija znači dodatno upumpavanje novca u monetarne kanale.

„To može uticati na dodatno obaranje kamatnih stopa na evropskom finansijskom tržištu. To istovremeno znači i veću mogućnost za povlačenje jeftinijih, odnosno kredita sa nižim kamatnim stipama. Budući da Crna Gora ima potrebu za dodatnim zaduživanjem, poslije odluke ECB mogli bi imati bolje opcije za jeftinije zaduživanje“, ocijenio je Kostić.

I direktor Univerzal banke Predrag Drecun kaže da će namjera ECB da probudi posustalu evropsku, odnosno ekonomiju eurozone imati više pozitivnih nego negativnih efekata i na crnogorsku ekonomiju.

„Ova odluka je sa aspekta ekonomske logike očekivana. Nije lako predvidjeti sve reperkusije ove odluke na ekonomije zemalja eurozone zbog velikih razlika koje postoje među njima od Grčke do Njemačke. Njemačka je lokomotiva ekonomije i vjerovatno je pod uticajem Centralne banke ove zemlje došlo do jučerašnje odluke ECB. U svakom slučaju, imaće više pozitivnih nego negativnih efekata i na crnogorsku ekonomiju, zato što je evropska ekonomija na granici deflacije. Deflacija nije dobra, pa je potrebno probuditi tražnju. Moguće je da dobar dio te probuđene tražnje završi i na našim resursima“, kaže Drecun.

Portal Analitika