Abiznis

MITRIĆ: Sreća se ne može i ne treba oporezivati

Izmjene zakona o igrama na sreću su neustavne i ako ima pravne pameti među zakonodavcima oni treba da ih povuku, izjavio je Portalu Analitika profesor međunarodnog prava i bivši predsjednik Ustavnog suda dr Blagota Mitrić.
MITRIĆ: Sreća se ne može i ne treba oporezivati
Portal AnalitikaIzvor

Izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću, koje je parlament nedavno usvojio na inicijativu Ministarstva finansija, predviđeno je oporezivanje dobitaka u kladioničarskim igrama u visini od 15 odsto, uključujući i ulog. Izmjenama se žestoko protive priređivači igara na sreću- njihovo udruženje Montenegrobet je danas u štampanim medijima najavilo potpisivanje peticije od strane igrača u subotu i nedjelju, ističući da su ove izmjene zakona u suprotnosti sa Ustavom, da se u praksi ne mogu primjeniti i da nijesu u skladu sa međunarodnim pravom i rješenjima u drugim državama.     

 -Ja sam i prije nekoliko godina, kad je bivši ministar finansija formirao respektabilan tim za sveopštu reformu  zakona o igrama na sreću, isticao da se dobit u igrama na sreću ne može oporezivati., od čega naravno nije bilo ništa. Da li se dobitak u igrama na sreću može smatrati prihodom i da li je to novostvorena vrijednost? Igre na sreću su običan ugovorni odnos između igrača i priređivača, u kojima se igrač kladi na potpuno nepredvidiv događaj u kojem niko, osim njega samog, ne računa ukoliko igrač gubi. Ukoliko dobije, dakle, to nije nikakva novostvorena vrijednost nego čista sreća- rekao je Mitrić, koji je inače pasionirani kladioničar.

On je istakao da je u nasljednom pravu propisano da se u slučaju rastave supružnika dijeli kompletna bračna tekovina od momenta stupanja u brak do ozvaničenja razvoda, izuzev dobitaka u igrama na sreću.

"Ako je muž dobio u nekoj od igara na sreću onda je to samo njegova dobit zato što se to smatra srećom, a ne novoostvarenom vrijednosti. Najavljene izmjene su još neustavnije od onih koje su svojevremeno uvedene amandmanski, kojima su priređivači igara na sreću oslobođeni plaćanja poreza. To se, međutim, ne primjenjuje, što je za pravni sistem jedne države pogibeljno. Isti slučaj je i sa Zakonom o CANU, koji je usvojen prije skoro tri godine. Zakon se ne primjenjuje u praksi, ali nije ni poništen, odnosno stavljen van snage- podvukao je Mitrić.

On je dodao da se ni u međunarodnom pravu dobici u igrama na sreću ne tretiraju kao imovina.

"Učesnici u igrama na sreću su inače poseban kov ljudi: Ja sam jedan od najstarijih igrača na sreću i znam da ima primjera da igrač danas ima para da kupi kuću, a sjutra nema ni za burek. Stoga, sreća se ne može i ne treba oporezivati", zaključio je Mitrić.

S.G.        

         

Portal Analitika