Sci/Tech

NASA i ESA: Fotografiju od milijardu i po piksela sa 100 miliona zvijezda

Teleskop Habl (Hubble) napravio je do sada najkvalitetniju fotografiju galaksije Andromeda, a da bi bila izložena u originalu, potrebno je 600 HD televizora, prenosi portal Klix.
NASA i ESA: Fotografiju od milijardu i po piksela sa 100 miliona zvijezda
Portal AnalitikaIzvor

NASA i Evropska svemirska agencija fotografiju su danas objavile, a napravljena je u ponedjeljak i čini je od milijardu i po piksela u kojima je sadržano 100 miliona zvijezda i hiljade zvjezdanih jata. Fotografija je „uhvatila“ dio galaktičkog diska koji se rasteže do 40.000 svjetlosnih godina.

Za obradu su korišteni crveni i plavi filteri, a izvršeno je 7.398 ekspozicija koje dozvoljavaju prikaz Andromede u prirodnom svjetlu. Galaksija je fotografisana kroz objektive koji detektuju ultraljubičasto, vidjivo i infracrveno svjetlo.

Andromeda, poznata i pod imenom Messier 31 ili jednostavno M31, je spiralna galaksija koju čini više od trilion zvijezda. Od Zemlje je udaljena 2,5 miliona svjetlostnih godina.

Bolje fotografije svemirskih objekata kao što su galaksije naučnicima omogućavaju bolje identifikovanje i interpretiranje svjetla.

Originalnu fotografiju možete pogledati na linku: www.spacetelescope.org/images/heic1502a/zoomable

Izvor: Klix (klix.ba)

Portal Analitika