Svijet

U Svetoj zemlji pripremaju se za sniježnu oluju

Izraelci i Palestinci danas se snabdijevaju zalihama hrane, vode i gasa u očekivanju velikih sniježnih padavina, poučeni iskustvom sa kraja 2013, kada je Jerusalim i okolinu zahvatila sniježna oluja nezabilježena u posljednjih pet decenija.
U Svetoj zemlji pripremaju se za sniježnu oluju
Portal AnalitikaIzvor

Nova oluja će kulminirati sjutra, a prognozira se da neće biti tako jaka kao prethodna, kada je snijeg padao tri dana, parališući region zbog nestanka struje i grejanja.

Izraelski televizijski prognostičar Dani Rup najavio je da će snijeg u Jerusalimu padati 12 do 24 sata. Meteorolog Bari Lin sa Hebrejskog univerziteta rekao je da će u Jerusalimu pasti od 25 do 60 centimetara snijega, a sniježne padavine očekuju se i na sjeveru Izraela i na palestinskim teritorijama.

Jake kiše i temperature blizu nule još više će produbiti teško stanje u Pojasu Gaze, gdje su ulice još od ljetos zatrpane ruševinama iz sedmonedjeljnog rata s Izraelom, i gdje hiljade ljudi i dalje živi u skloništima UN-a i oštećenim domovima, a struju ima samo šest sati tokom dana.

U Jerusalimu je gradonačelnik Nir Barkat najavio da će ulice vjerovatno biti zatvorene za saobraćaj čim snijeg počne da pada. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu pridružio se Barkatu, policijskim komandirima i zaposlenima u hitnim službama na sastanku u Jerusalimu na hitnom sastanku povodom nevremena.

- Molim sve građane Izraela da paze na dobrobit svojih susjeda i pomognu im - rekao je Netanijahu.

Prošle godine su stotine vozača koji su pokušali da stignu do Jerusalima satima bili u vozilima, prije nego što ih je spasila vojska u oklopnim transporterima.

Izvor: Blic (blic.rs)

Portal Analitika