Zanimljivosti

Putinov đed bio je Lenjinov i Staljinov kuvar

Zanimljiv detalj otkriva Putinova autobiografija "Prvi čovjek" koju su napisali još 2000. godine Natalija Gevorkijan, Natalija Timakova i Andrej Kolesnikov, podsjeća danas agencija Blumberg u svojoj rubrici "Quick Take". Putinov đed Spiridon Putin bio je, zanimljivo, kuvar koji je pripremao hranu za Lenjina i Staljina.
Putinov đed bio je Lenjinov i Staljinov kuvar
Portal AnalitikaIzvor

Knjiga otkriva još neke detalje o Putinovom odrastanju. Na primjer, porodica je živjela u vrlo malom stanu, bez tople vode i pravog kupatila. Stariji brat i sestra poginuli su tokom njemačke opsade Sankt Petersburga.

Na karijeru u KGB-u motivisao ga je film "Mač i sklonište", o dvostrukom sovjetskom agentu u nacističkoj Njemačkoj.

Knjiga opisuje i jedan zanimljiv razgovor kojeg je Putin vodio sa bivšim američkim državnim sekretarom Henrijem Kisindžerom početkom 90-ih godina prošlog vijeka. Govoreći o sovjetskom povlačenju iz istočne Evrope, Kisindžer je rekao "iskreno, nikad nijesam razumio zašto je Gorbačov to učinio".

Najveća Putinova noćna mora je 90-ih godina bio strah da bi se Rusija mogla raspasti poput Jugoslavije. Iz istočne Njemačke, gdje je radio kao zvaničnik KGB-a, nosi mnoge frustracije i tvrdi da je još sredinom 80-ih godina mogao predvidjeti raspad Sovjetskog Saveza, što je kasnije nazvao "najvećom geopolitičkom katastrofom 20. vijeka".

SEEbiz

Portal Analitika