Zanimljivosti

Samo 30 minuta vježbanja je korisno za mozak

Neuronaučnici sa Univerziteta u Adeleidu su otkrili da je samo jedan trening aerobnih vježbi dovoljan da podstakne pozitivne promjene u mozgu koje mogu da dovedu do boljeg pamćenja i koordinacije motoričkih vještina.
Samo 30 minuta vježbanja je korisno za mozak
Portal AnalitikaIzvor

Studija koju su sproveli istraživači Instituta za istraživanja Robinson pri ovom univerzitetu otkrila je takve promjene u mozgu nakon samo 30 minuta žustrog vježbanja. 

U studiji je učestvovala mala grupa osoba u kasnim dvadesetim i ranim tridesetim godinama života koje su vozile sobne bicikle. Kod njih su praćene promjene u mozgu odmah nakon vježbanja i ponovo 15 minuta kasnije. 

"Vidjeli smo pozitivne promjene u mozgu odmah, a ta poboljšanja su i dalje bila prisutna 15 minuta nakon završetka vježbanja", kaže glavni istraživač i vanredni profesor Majkl Riding (Michael Ridding). 

"Moždana plastičnost je važna za učenje, pamćenje i koordinaciju motoričkih vještina. Što je mozak "plastičniji", sposobniji je da se reorganizuje, prilagodi broj i jačinu veza između nervnih ćelija i različitih djelova mozga." 

Prof. Riding kaže da su prethodna istraživanja pokazala da redovna fizička aktivnost može da ima pozitivan efekat na moždanu funkciju i plastičnost, ali da nije bilo poznato da li jedan trening može da ima slične pozitivne efekte. 

"Sada imamo dokaze koji kažu da može", kaže on. "Ova promjena u mozgu usljed vježbanja može djelimično da objasni zašto fizička aktivnost ima pozitivan efekat na pamćenje i funkcije višeg nivoa." 

Prof. Riding kaže da sada ima mnogo dokaza da aerobno vježbanje pozitivno utiče na moždanu funkciju na brojne načine – na nivou ćelija i molekula, kao i na arhitekturu mozga. 

"Iako je u pitanju mala grupa ispitanika, ova studija nam pomaže da bolje razumijemo cjelokupnu sliku o tome kako vježbanje utiče na mozak", kaže on. 

"Znamo da je plastičnost takođe važna za oporavak od oštećenja mozga, tako da ovo otvara nove terapeutske mogućnosti za pacijente. 

"Potrebna su dalja istraživanja da bi se vidjelo koje su moguće dugoročne prednosti za pacijente i zdrave osobe." 

Ovo istraživanje je podržao Nacionalni odbor za istraživanja u oblasti zdravlja i medicine (NHMRC).

(b92)

Portal Analitika