Zanimljivosti

Otkriven protein koji liječi ebolu, hepatitis i rak mozga?

Američki naučnici uspjeli su da identifikuju protein, za koji vjeruju da može da liječi veliki broj bolesti sa velikim procentom smrtnosti. Oni koriste kombinaciju ljekova koja podrazumijeva i vijagru koja vrlo efektno pronalazi taj protein.
Otkriven protein koji liječi ebolu, hepatitis i rak mozga?
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Istraživači sa Virdžinija komonvelt univerziteta zaključili su da protein GRP78, može da uništi opasne ljudske viruse i bakterijske infekcije kao što su ebola, influenca i hepatitis kao i da nađe put do lijeka za rak mozga, piše RT.

Prekliničke studije koje vode američki univerziteti, objavljene su u Žurnalu ćelijske psihologije, tvrde da kombinacija ljekova, zajedno sa vijagrom, gađaju GRP78 protein. Kao rezultat, istraživači uspijevaju da spriječe umnožavanje gomile virusa u inficiranim ćelijama zbog čega su bakterije koje su rezistentne na antibiotike, sada ubijene od strane običnih antibiotika. Tu je i dokaz da su matične ćelije raka mozga ubijene.

"Zapravo napravili smo koncept da napadanjem proteina GRP78, i još nekih srodnih, mi uništavamo ćelije mozga, sprečavamo mogučćnost virusa da se umnožava i ubijamo superbakterije običnim antibioticima", rekao je vodeći u studiji Pol Dent.

Nakon proučavanja efekta na ćelije raka, istraživači su istu kombinaciju ljekova upotrijebili na protein infektivnih bolesti. Viralni receptor na površini ciljane ćelije se smanjio i samim tim je smanjena zaraznost, a potom je umnožavanje virusa kod inficiranih ćelija takođe spriječena.

Ova otkrića, kažu naučnici, otvaraju mogućnost za liječenje virusnih infekcija za koje većina ljudi ne vjeruje da mogu da se liječe.

Dent kaže da u slučaju miševa, isti tretman sa vijagrom može da ubije ćelije tumora a da ne povrijedi okolno tkivo, a naredni korak je otkrivanje i drugih mogućnosti ove metode.

B92

Portal Analitika