Zanimljivosti

Ženski glas može da naježi muškarca

Kada vas pitaju što jednu ženu čini privlačnom, glas je možda posljednja stvar koje ćete se sjetiti. Međutim, ženski glas može zaista da učini ženu zavodljivijom posebno tokom najplodnijeg dijela njenog ciklusa.
Ženski glas može da naježi muškarca
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Istraživači dugo godina imaju hipotezu da hormonalne promjene tokom ženskog ciklusa čine i fiziološki efekat na njene glasne žice, što može da izmami nesvjesnu reakciju od muških ali i ženskih slušalaca.

Zahvaljujući novoj studiji sa Džejms Medison univerziteta, istraživači znaju i zašto.

Oni su se igrali sa digitalnim snimcima žena, koje su snimali tokom najplodnijeg i najmanje plodnog dana njihovog ciklusa, dok su muškarci i žene tada ocjenjivali privlačnost njihovog glasa. Istraživači su testirali i elekstrisanje na koži ispitanika dok su slušali snimke.

I muškarci i žene ocijenili su ženski glas kao atraktivniji. Za oba pola, koža se naelektrisala za 20%, a rad srca se ubrzao za 5%.

"Sposobnost muškarca da uoči i reafguje na glas žene u najplodnijem dijelu ciklusa, daje mu potencijalnu reproduktivnu prednost kada bira između potencijalnih partnerima za paranje", rekao je autor studije psihološkinja dr Melani Šaup Noks za britanski Telegraf.

Ona je objasnila da hormoni mogu uticati na mnoga tkiva, ne samo reproduktivne organe, koji podrazumijevaju i glasne žice.

"Ova tkiva imaju receptore za estrogen i progestin, što su hormoni koji fluktuiraju prirodno tokom ženskog menstrualnog ciklisa, kao i androgeni", rekla je Šaun Noks za HuffPost.

"Varijacije u količini ovih hormona može da stvori razlike u protoku krvi, oticanju, zadržavanju vode u glasnim žicama, koje mogu rezultirati promjenama fluidnosti i promuklosti. Ove fizičke promjene su slične promjenama koje prave hormoni na cervikalno tkivo. Zbog ovih promjena u glasu, tokom ciklusa, mnogi profesionalni pjevači koriste antibebi pilule kako bi eliminisali nekonzistentnost u izvođenju", dodača je ona.

Kada je riječ o muškarcima, istraživači su zaključili da žene vole dublje glasove. "Niže frekvencije su atraktivnije, starije i dublje", kažu autori studije koja je objavljena u žurnalu "Physiology and Behavior".

Portal Analitika