Politika

RAJKOVIĆ: Znanjem i vještinama do kvalitetnih presuda

Godina za nama u znaku je otvaranja poglavlja 23 i 24 , a imajući u vidu dinamiku koju je Vlada sebi zadala, možemo biti zadovoljni postignutim, kaže za Portal RTCG, koordinatorka radnih timova za ta poglavlja Svetlana Rajković.
RAJKOVIĆ: Znanjem i vještinama do kvalitetnih presuda
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Rajković, međutim, upozorava da 2015. neće biti jednostavna, jer nas na kraju godine očekuje prva procjena primjene i praćenja privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24. Na tom putu borba protiv korupcije je jedan od najvećih izazova što, kako kaže, nije jednostavno. "Da bismo došli do kvalitetne presude potrebno je imati velika znanja i vještine, kao i stručnjake u raznim oblastima", poručuje Rajković.

Godinu od otvaranja pregovora u poglavljima 23 i 24, obilježili smo 12. decembra 2014. Rajković godinu za nama naziva "zakonodavnom", posebno u poglavlju 23.

"Sa jednim intenzivnim setom aktivnosti u cilju boljeg postavljanja zakonodavnog okvira, koji je u stvari preduslov za sve druge promjene u ovom poglavlju. Ministarstvo pravde je u ovoj godini pripremilo 16 propisa, što je veliki broj zakona posebno imajući u vidu njihovu specifičnost", pojašnjava Rajković.

Među važnijim je čitav set organizacionih pravosudnih zakona. Kako pojašnjava naša sagovornica, tim zakonima se prelazi u novu fazu pristupa radu pravosuđa, sa sistemom ocjenjivanja sudija i tužilaca.

"To je uvođenje sistema zasnovanog na zaslugama. Zakoni će obezbjediti precizne mehanizme i metodologije ocjenjivanja rada sudija, a na osnovu tako kvalitetno urađenih ocjena rada i sistem napredovanja i naravno sistem kažnjavanja i sankcionisanja onih predstavnika pravosuđa koji, po novim uspostavljenim standardima, ne zadovoljavaju norme koje bi trebalo", navodi Rajković.

I u oblasti borbe protiv korupcije, Ministarstvo pravde je pripremilo cijeli set zakona, kojim se, kako pojašnjava Rajković, sa sadašnjeg decentralizovanog sistema rada preventivnih organa, prelazi na centralizovan sistem kroz buduću Agenciju za sprječavanje korupcije.

"Ni to nije bilo jednostavno, jer je trebalo obezbijediti usklađenost sa kompletnim pravnim sistemom, izdvojiti određene vrste nadležnosti iz organa koji su to do sada radili, u centralizovani sistem, podići tu novu instituciju iz izvršne vlasti u organ koji je nezavisan i od strane Skupštine uspostavljen. I tu smatram da smo uradili jedan ozbiljan i veliki posao", ističe Rajković.

U 2015. radiće se na, kako kaže, obezbjeđivanju daljih pretpostavki za rad i funkcionisanje nove Agencije za sprječavanje korupcije, koja bi kako to zakon predviđa trebalo da počne sa radom naredne godine.

Portal Analitika