Literatura

„Grad punog mjeseca“ nova knjiga Pavla Goranovića

Nedavno je u izdanju Crnogorskog PEN Centra i Crnogorskog društva nezavisnih književnika iz štampe izašla knjiga poezije „Grad punog mjeseca“ poznatog crnogorskog književnika Pavla Goranovića.
„Grad punog mjeseca“ nova knjiga Pavla Goranovića
Portal AnalitikaIzvor

Autor predgovora je akademik Mladen Lompar, predsjednik Crnogorskog PEN-a, koji u svom nadahnutom tekstu, između ostalog, ističe: „Ako je savremena crnogorska poezija čekala dostojanstvo , evo ga u Gradu punog mjeseca. Ponosnog i usamljenog.“

Pavle Goranović je rođen 1973. godine u Nikšiću. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu, odsjek za filozofiju. Piše poeziju, prozu i esejistiku. Objavio je sljedeće knjige:  Ornamentika noći,  Čitanje tišine,  Knjiga privida, Kako mirišu knjige, Tin Ujević i Crna Gora i Cinober.

Književni radovi su mu prevođeni na više jezika (engleski, italijanski, francuski, slovenački, slovački, makedonski, poljski, švedski, albanski, hebrejski...).

Dobitnik je nagrade Risto Ratković za najbolju knjigu poezije u 2009. godini  i  Vito Nikolić za najboljeg crnogorskog lirika, u 2010. godini.

Zastupljen je u brojnim antologijama crnogorske i ex-jugoslovenske poezije i kratke priče, te u antologijama New european poets (Novi evropski pjesnici, Graywolf Press Published, Sjedinjene američke države, 2008), kao i Antologiji poezije slovenskih zemalja, višejezično izdanje, 2010.

Po njegovim pjesničkim  djelima, pozorište Dodest i KIC Budo Tomović priredili su predstavu Pjesma za orgulje Santa Cecilije u adaptaciji i režiji Džonija Hodžića.

Urednik knjige je Milorad Popović, na naslovnici je reprodukcija rada našeg uglednog slikara Ratka Odalovića, koja je nastala specijalno za ovo izdanje. Knjiga sadrži 230 stranica, a osim poezije, zastupljen je i duži esej Goranovića o samom pjesništvu, pod naslovom „Čarolija obmane i plemstvo bola“.

Ova knjiga predstavlja krunu dosadašnjeg Goranovićevog bavljenja poezijom, o kojoj su pisali mnogi ugledni književnici s prostora bivše Jugoslavije. Tako se na koricama knjige nalaze i sljedeći citati:

Želim reći da Pavle Goranović nije od onih “razbarušenih” pjesnika koje obično nazivaju “izvornima”, nego je pjesnik znanja, pjesnik čitanja koji se ogleda u drugima, koji umije svaki svoj trenutak učiniti poetskim, nešto poput Borhesa. Iskreno: Volim one pjesnike u kojima vidim njihove učitelje. Također, volim pjesnike koji umiju sa svakog putovanja donijeti rukovet stihova. Takav je i Borhes bio. Takav je i Pavle Goranović. ( Mirko Kovač)

To veliko plavetnilo, i Lik Beson, to lebdenje u stihu, kao u smrti, kao u radosti i bolu, Goranović je osjetio, oćutao u bar deset pjesama i zato je on među nekoliko najboljih južnoslovenskih pjesnika svoje generacije. (Božo Koprivica)

Portal Analitika