Kužina

Kako da zamijenite mliječne namirnice u receptima

Za mnoge poslastice lako ćete redizajnirati recepte i učiniti ih podesnim za vegane ako znate čime da zamijenite mliječne namirnice...
Kako da zamijenite mliječne namirnice u receptima
Portal AnalitikaIzvor

Puter zamijenite voćnim pireima: Ako pečete kolače, umjesto putera možete upotrijebiti voćni pire i to najbolje od voća sa gustom konzistencijom - banana, krušaka, ananasa... Imajte na umu da treba da smanjite količinu šećera prema receptu, zbog onog koji ćete u kolač unijeti voćem. Što se tiče odnosa količine putera i voća, razmjera treba da bude 2 prema 1, odnosno umjesto 100 gr putera računajte na 50 gr voća.

Izbacite mlijeko iz recepata: Umjesto kravljeg mlijeka korisitite mlijeko drugog porijekla - sojino, kokosovo, bademovo mlijeko. Čak i kada pripremate poslastice za one koji nisu vegani, slobodno se odlučite za ovaj trik, dobićete drugačiji ukus koji će se mnogima svidjeti. Ako vam je mlijeko predviđeno u receptu za slano jelo, vodite računa da upotrijebite nezaslađenu zamjenu.

Varijacije umjesto pavlake i šlaga: Ako je po receptu za neku poslasticu potrebna slatka pavlaka, zamijenite je kokosovim mlijekom ili pasiranim avokadom. Za puni ukus mućenog šlaga, probajte pire od indijskog oraha - dobro ga isperite pa ga umutite u blenderu dodajući sok od jabuke. Na kraju, začinite sa trunkom soli i ekstraktom od vanile.

Izvor: lovesensa.rs; foto: metro-portal.hr

Portal Analitika