Zanimljivosti

Savjeti za sprječavanje ranica oko usana

Jeste li i vi jedna od osoba koja tokom zime ima problema s herpesom na ustima? Riječ je o zaraznoj bolesti izazvanoj virusom za koji nema pouzdanog lijeka, ali koji se može sprječiti i kontrolisati praćenjem pravila zdrave ishrane i života. Evo šta treba da učinite kako biste izbjegli neugodne virusne balončiće i ranice na licu.
Savjeti za sprječavanje ranica oko usana
Portal AnalitikaIzvor

Oralni herpes je zarazna bolest izazvana virusom herpesa simplexa tipa 1 koji je obično povezan sa infekcijom usana, usta i lica. Za razliku od genitalnog herpesa koji uzrokuje virus tipa 2 i koji se prenosi polnim kontaktom, ovaj tip herpesa možete da dobijete putem poljupca, konzumiranjem hrane ili pića sa zaraženog tanjira i čaša, ali i ako ste bili u blizini zaražene osobe koja kašlje i kije.

Prisustvo virusa u tijelu ne znači i njegovu manifestaciju na koži. Neke statistike pokazuju da se većina ljudi do 20. godine života zarazi virusom oralnog herpesa, i da virus ostaje uspavan u tijelu nakon aktivne infekcije.

Virus će se ponovo aktivirati u obliku krastica na licu i usnama, i u vidu bijelih balončića samo kod 20 do 40 odsto osoba, i to kod onih koje pate od oslabljenog imuniteta, hormonske neravnoteže ili ekstremnog emocionalnog stresa.

Neki nanose na lice obloge od aloe vere, heljdinu kašu i sodu bikarbonu kako bi 'izliječili' oralni herpes, ali prava istina glasi – ovom virusu nema lijeka.

Recepti iz babinih bilježnica pomoći će vam da dezinfikujete ranice i sprječite njihovo širenje: npr. prepolovite jedan češanj bijelog luka pa njime prekrijte zaraženo područje, držite ga minut prislonjenog uz ranicu, pa ponovite postupak nekoliko puta na dan.

Samo snažan imunitet može sputati simptome infekcije i sprječiti učestalo vraćanje ranica na licu.

Tri savjeta za jačanje imuniteta:

Svježe iscijeđen sok od voća i povrća je odličan izvor antioksidanasa, vitamina i minerala koji će ojačati cjelokupni organizam. Jedite više sirovih sezonskih namirnica bogatih hranljivim materijama, a izbjegavajte industrijski prerađenu hranu, rafinisani šećer, velike količine soli, kao i pretjerano uživanje u alkoholu.

Ne zaboravite na vježbanje tokom zimskih mjeseci. Čak i ako vas hladno vrijeme sprječava u omiljenim sportskim aktivnostima poput trčanja na otvorenom ili vožnje bicikla, to ne znači da treba da se ulijenite. Organizam ćete osnažiti i žustrim šetnjama (tri do četiri puta po pola sata), a tijelu svakako obezbijedite i dovoljnu količinu sna.

Izbjegavajte stres koliko god je to u vašoj moći – odvojite svaki dan malo vremena samo za sebe, koje ćete provesti u omiljenoj aktivnosti za relaksaciju, poput meditacije ili čitanja omiljene knjige. Olakšajte sebi i prirodnim preparatima za jačanje imuniteta poput kapi biljke ehinacea, sjemenki grejpfruta ili propolisa.

Sprječite širenje herpesa:

Balončići i ranice herpesa na licu izuzetno su zarazni pa izbjegavajte dodirivanje ovog mjesta golim rukama, stavljanje kontaktnih sočiva u oko nakon dodirivanja ranica, i ljubljenje drugih osoba – naročito djece i starijih s oslabljenim imunitetom, jer ćete time ugroziti njihovo zdravlje.

Nemojte dijeliti svoje tanjire, čaše i pribor za jelo tokom akutne zaraze, kako ne biste prenijeli virus na svoje ukućane. Isto važi i za krpe i peškire. Nakon upotrebe dobro sterilišite predmete vrelom vodom i odgovarajućim deterdžentom.

Izvor: zadovoljna.hr; foto: b92.net

Portal Analitika