Kužina

Namirnice koje su masnije čak i od maslaca

Ovih pet namirnica imaju više masti od zloglasnog maslaca.
Namirnice koje su masnije čak i od maslaca
Portal AnalitikaIzvor

Maslac je došao na zao glas jer sadrži visoku koncentraciju zasićenih masnih kisjelina koje su povezane s podizanjem krvnog pritiska i lošeg holesterola u krvi. Međutim, maslac nije „najgore“ što možete da stavite na krišku hljeba.

Kokosovo ulje: U jednoj kašiki kokosovog ulja nalazi se čak 11,8 grama zasićenih masnih kisjelina što ga čini rekorderom u kategoriji namirnica s visokim udjelom zasićenih masti. Umjesto kokosovog ulja bolje koristite suncokretovo ili maslinovo ulje.

Kozji sir: Mekani kozji sir lijepo se razmazuje po hljebu, ali jedno serviranje (oko tridesetak grama) ima čak 6 grama zasićenih masnih kisjelina, pa ga je bolje jesti tek povremeno.

Mlijeko sa smanjenim udjelom masnoće: Svi znamo da je mlijeko prepuno masti, ali iznenađuje da mlijeko sa smanjenom količinom masti – npr. ono od 2 posto i dalje značajno narušava pojedina pravila zdrave ishrane. U 200 ml ovog mlijeka nalazi se oko 3 posto zasićenih masnih kisjelina.

Maslac od kikirikija: Od običnog maslaca masniji je onaj što se pravi od kikirikija. U dvije kašike ove američke poslastice, što se proširila i domaćim jelovnicima, nalazi se oko 3,4 grama zasićenih masnih kisjelina.

Tamna čokolada: Čak i ako možete da se suzdržite kad je racionalna konzumacija čokolade u pitanju, moglo bi vas iznenaditi da 30 grama ove tamne poslastice i dalje sadrži 6 grama zasićenih masnih kisjelina, što je otprilike duplo više nego maslac.

Izvor: zadovoljna.hr; foto: b92.net

Portal Analitika