Kultura

DEUS: "Today" Romana Đuranovića na otvaranju, sjutra promocija "Komune"

Izložbom „Today“ renomiranog slikara Romana Đuranovića u podgoričkoj Modernoj galeriji večeras će u 19 časova početi 21. Decembarska umjetnička scena – DEUS.
DEUS: "Today" Romana Đuranovića na otvaranju, sjutra promocija "Komune"
Portal AnalitikaIzvor

Manifestaciju će otvoriti novoizabrani gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović, a tom prilikom govoriće istoričarka umjetnosti i muzejska savjetnica Petrica Duletić i sam umjetnik.

Đuranović će se ovog puta predstaviti radovima nastalim u periodu od 2009. do 2014. godine.

- Ciklus posvećen ženama i njihovim spontanim životnim situacijama otkriva nam zagonetna lica kojima daje privid maske te su ambivalentnog, često grotesknog karaktera. Pokazuju autorovu želju za slikanjem oku nevidljivog unutarnjeg svijeta i trenutaka promjene koji su imanentni ljudskom biću. Slike velikih formata postaju tako mjesto naracije, ali i tišine, prostor  iskazivanja vlastitih, ali i univerzalnih tema savremenog čovjeka. Đuranović je kreirao poseban izraz figurativnog slikarstva, koji pokazuje da i u današnjim vremenima čestog odricanja od figuracije, ono može ponuditi iskrenu i uzbudljivu, emocijama protkanu avanturu – zapisala je Duletić u katalogu za ovu izložbu, uz tekst književnika Pavla Goranovića.

Roman Đuranović rođen je 1969. godine. Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a diplomirao na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, u klasi profesora Mila Grozdanića. Od 1995. godine član je ULUCG-a. Izlagao je na više samostalnih i brojnim kolektivnim izložbama. Dobitnik je brojnih nagrada među kojima su „Milunović, Stijović, Lubarda“ (2001.), nagrada za crtež na Podgoričkom likovnom salonu (2004.) i nagrada za najboljeg mladog umjetnika na Bijenalu savremenog pejzaža u Novom Sadu (2004.)

Drugi program ovogodišnjeg DEUS-a biće promocija časopisa „Komuna“, čija je promocija najavljena za sjutra u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“ od 19 časova.

Na promociji će govoriti Amer Ramusović, Minja Bojanić i Voislav Bulatović.

- „Komuna“ se svojom koncepcijom i posebnim tretmanom kulturne baštine izborio za posebno mjesto na crnogorskom medijskom tržištu. To je časopis koji sa pravom nosi podnaslov časopis za njegovanje baštine Crne Gore. Svakim novim brojem, utiskuje duboke tragove, kako duhovne, tako i kulturne. Međutim, ono po čemu se „Komuna“ izdvaja u odnosu na druge časopise jeste činjenica da ovaj časopis predstavlja vjeran odraz izuzetno bogate crnogorske tradicije, multikulturalnosti, vjerskog sklada i prožimanja različitih kultura i naroda koji su živjeli i žive u Crnoj Gori – navodi se u najavi ovog događaja.

Tekstove u magazinu potpisuju značajni kulturni djelatnici, poput Branke Bogavac, Gojka Kastratovića, Šerba Rastodera, Andreja Nikolaidisa, Rajka Cerovića, Aleksandra Čilikova, Pavla Goranića i drugi. Tekstovi časopisa izuzetno su zanimljivi.

„Komuna“ je do sada jedini i jedinstveni časopis koji štampom i dizajnom, tehničkom opremom podsjeća na izdanja sa početka XX vijeka. Časopis za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine Crne Gore „Komuna“ izlazi tromjesečno. Glavni i odgovorni urednik je Amer Ramusović, a izvršni urednik Minja Bojanić

Portal Analitika